EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК започна процедура срещу Google

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК започна процедура срещу Google

mail15:10 | 15.04.2015прегледи 1060 коментарикоментари 0


Европейската комисия изпрати изложение на възраженията до Google, в което твърди, че компанията е злоупотребила със своето господстващо положение в Европейското икономическо пространство (ЕИП) на пазарите за услуги за обикновено търсене в интернет, като при показването на резултатите от такова търсене систематично е давала предимство на собствения си продукт за сравнително пазаруване. Предварителното становище на Комисията е, че това поведение нарушава антитръстовите правила на ЕС, тъй като възпрепятства конкуренцията и вреди на потребителите. Изпращането на изложение на възраженията не предрешава резултата от разследването.

Комисията официално откри и отделно антитръстово разследване срещу поведението на Google, свързано с Android — операционната система за мобилни устройства. Разследването ще се съсредоточи върху това дали Google е сключила антиконкурентни споразумения или е злоупотребила с вероятно господстващо положение в областта на операционните системи, приложенията и услугите за интелигентни мобилни устройства.

Комисарят на ЕС по конкуренция Маргрете Вестегер заяви: „Целта на Комисията е да прилага антитръстовите правила на ЕС, за да гарантира, че предприятията с дейност в Европа, независимо от мястото им на установяване, не лишават изкуствено потребителите в Европа от възможно най-голям избор и не пречат на иновациите.“

„В случая с Google съм загрижена от това, че предприятието е предоставило несправедливо предимство на своята собствена услуга за сравнително пазаруване в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Сега Google разполага с възможността да убеди Комисията в обратното. Ако обаче разследването потвърди нашите опасения, Google ще трябва да поеме правните последици и да промени начина, по който развива своята дейност в Европа.“

„Дадох също началото на официално антитръстово разследване срещу поведението на Google по отношение на операционните системи, приложенията и услугите, предназначени за мобилни устройства. Смартфоните, таблетите и подобни устройства играят все по-важна роля в ежедневието на много хора и аз бих искала да направя необходимото пазарите в тази област да могат да се развиват без антиконкурентни ограничения, налагани от което и да е дружество.“

Сравнително пазаруване

Сравнителното пазаруване позволява на потребителите да търсят продукти от уебсайтове и да сравняват цените между различни търговци. Предварителното заключение на Комисията от разследването, започнало през ноември 2010 г., е, че при обикновено търсене в интернет Google систематично облагодетелства в показваните резултати собствения си продукт за сравнително пазаруване (наричан „Google shopping“), като например представя на екрана Google Shopping на по-преден план. По този начин Google може да отклони изкуствено трафика от конкурентни услуги за сравнително пазаруване и да възпрепятства способността им да се конкурират на пазара. Комисията се опасява, че потребителите не виждат непременно най-точните резултати в отговор на търсенията, което е в ущърб на потребителите и пречи на иновациите. Предварителното становище на Комисията е, че за да се коригира това поведение, Google следва да се отнася по еднакъв начин към собствената си услуга за сравнително пазаруване и към услугите на конкурентите. От този момент Google разполага с десет седмици, за да отговори на твърденията на Комисията, а след това и да поиска официално изслушване. Комисията счита, че направените досега предложения за ангажименти от страна на Google като цяло са били недостатъчни, за да бъдат разсеяни нейните опасения, свързани с конкуренцията.

Android

От 2005 г. насам Google ръководи развитието на операционната система Android за мобилни устройства. Android е система с отворен код, което означава, че тя може да бъде използвана и разработвана свободно и от всеки. По-голямата част от производителите на смартфони и таблети използват операционната система Android в комбинация с редица приложения и услуги, които са собственост на Google. Тези производители сключват с Google споразумения, за да получат правото да инсталират върху своите работещи с Android устройства приложенията на Google. Задълбоченото разследване на Комисията ще се съсредоточи върху това дали Google е нарушила антитръстовите правила на ЕС, като е възпрепятствала развитието и достъпа до пазара на конкурентните операционни системи, приложения и услуги за мобилни устройства в ущърб на потребителите и разработчиците на новаторски услуги и продукти.

Повече подробности относно официалното разследване на Комисията срещу Google във връзка с операционната система за мобилни устройства Android могат да бъдат намерени тук.

История на досието

В изпълнение на антитръстовите правила на ЕС Комисията продължава своето официално разследване на други аспекти от поведението на Google в ЕИП, сред които благоприятното третиране, което Google запазва за други специализирани услуги за търсене в своите резултати от обикновено търсене, и опасенията, предизвикани от копирането на съдържание от уеб сайтовете на конкуренти (известно като „скрейпинг“), изключителните договори за реклама и неоправданите ограничения за рекламодателите.


 


Тагове: Google, ЕК, процедура
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055