EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК замрази ГМО разрешителни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК замрази ГМО разрешителни

mail07:20 | 24.01.2013прегледи 591 коментарикоментари 0


Европейската комисия замрази процеса за отпускане на разрешителни за отглеждане на генно модифицирани култури в Европейския съюз до края на сегашния й мандат през 2014 година, като реши да се търси решение чрез преговори със страните членки, предаде Франс прес. "Ако иска, ЕК може да задейства процеса на отпускане на разрешителни за отглеждане на генно модифицирана соя и царевица, включително МОН810 (MON810) (вече разрешена в ЕС, но чието разрешително трябва да бъде възобновено), но тя няма да го направи", увери Фредерик Венсан, говорител на еврокомисаря по здравеопазването и въпросите на потребителите Тонио Борч.
"Разрешителните за отглеждане са замразени", уточни той. "Приоритет на новия комисар за здравеопазването Тонио Борч е да поднови преговорите въз основа на предложението на неговия предшественик", обясни говорителят. "Това ще бъде негов приоритет до края на мандата на комисията в края на 2014 година", подчерта той.
Разрешителните за отглеждане на ГМО тровят отношенията между ЕК и страните членки, отбелязва АФП. Осем страни - Германия, Франция, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция, България и Полша приеха от началото на годинатапредпазни клаузи, за да забранят отглеждането на ГМО, разрешени на техните територии.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се опита да бъдат отменени предпазните клаузи, но правителствата гласуваха против това и той се отказа от идеята. Само две ГМО са разрешение за отглеждане в ЕС за 14 години: картофите Амфлора (Amflora) на германската компания БАСФ (BASF),които се оказаха търговски провал, и генно модифицираната царевица МОН810 на многонационалната компания Монсанто  (Monsanto).
МОН810, чиято молба за подновяване на разрешителното е внесена през 2007 година, може да продължи да се отглежда в страните, които желаят това, докато ЕС вземе решение. Около 50 други ГМО имат разрешителни за използване в храни за хора и животни. Процесът на оценка на молбите за разрешителни за отглеждане и търговия с ГМО включва четири етапа: консултации с Европейската служба за безопасност на храните за рисковете за  здравето, искане на разрешителни от страните въз основа на положително мнение от тази служба, обжалване, ако няма квалифицирано мнозинство от страните и накрая - ако това положение продължава - окончателно решение се взима от Европейската комисия. Досега Европейската служба за безопасност на храните не е давала отрицателно мнение, но и не е постигано квалифицирано мнозинство от държавите, за да бъде забранен или разрешен даден ГМО.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg