EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

ЕК емитира €17 млрд. социални облигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК емитира €17 млрд. социални облигации

mail07:02 | 27.10.2020прегледи 584 коментарикоментари 0


Европейската комисия емитира за пръв път социални облигации на ЕС на стойност €17 млрд. по инструмента SURE, за да подпомогне защитата на работните места и за да запазят хората работата си. Емисията се състои от две акции - първата на стойност €10 млрд. с падеж през октомври 2030 г., а втората от €7 млрд. с падеж през 2040 г. Имаше много силен инвеститорски интерес към този инструмент с висок рейтинг, а записаните облигациите бяха в 13 пъти по-голям обем от предложения, което доведе до благоприятни ценови условия и за двете облигации.

И двете облигации бяха емитирани при изгодни условия, отразяващи високото равнище на интерес. Цената на 10-годишната облигация е 3 базисни пункта над средните суапове. Цената на 20-годишната облигация е 14 базисни пункта над средните суапове. Окончателните премии за новата емисия бяха оценени на 1 и 2 базисни пункта съответно за 10-годишния и 20-годишния транш, като и двете стойности са изключително ограничени предвид емитираните суми.

Това са изгодни ценови условия за най-голямата досега емисия на облигации от Комисията и благоприятно начало за инструмента SURE. Условията, по които Комисията взема заеми от пазарите, се прехвърлят пряко на държавите членки, които получават заемите. (Вж. тук контекста за повече подробности относно цените при транзакцията).

Банките, които помогнаха на Европейската комисия по тази трансакция („съвместни букрънъри“), бяха Barclays (IRL), BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura и UniCredit.

Набраните средства ще бъдат прехвърлени на държавите членки бенефициери под формата на заеми, за да им се помогне да покрият разходите, пряко свързани с финансирането на национални режими на работа при непълно работно време и подобни мерки в отговор на пандемията.

В този контекст по-рано този месец Комисията обяви, че ще емитира всички облигации на ЕС по инструмента SURE в размер до 100 милиарда евро като социални облигации и прие Рамка за социални облигации, която бе подложена на независима оценка.

Контекст на SURE

Към настоящия момент 17 държави членки ще получат финансова подкрепа по инструмента SURE, за да бъде подпомогната защитата на работните места и хората да запазят работата си. Финансовата подкрепа ще се предоставя под формата на заеми, отпускани при благоприятни условия от ЕС на държавите членки.

Тези заеми ще помогнат на държавите членки да покрият разходите, които са пряко свързани с финансирането на националните режими на работа при непълно работно време, и други подобни мерки, които са въвели в отговор на пандемията, по-специално по отношение на самостоятелно заетите лица. По инструмента SURE биха могли да бъдат финансирани и някои свързани със здравето мерки, по-специално на работното място, използвани, за да се гарантира безопасното връщане към нормална икономическа дейност.

Държавите членки все още могат да подават официални искания за подкрепа по линия на SURE, който разполага с капацитет до 100 милиарда евро, за да подпомага защитата на работните места и работниците, засегнати от пандемията. Комисията вече предложи обща финансова подкрепа от 87,8 милиарда евро по инструмента SURE на 17 държави членки.

Контекст на вземането на заеми от ЕС

ЕС е създаден с Римския договор през 1957 г. и има нулево рисково тегло в качеството си на емитент (Базел III). Взетите от ЕС заеми са преки и безусловни задължения на ЕС, гарантирани от неговите държавите членки чрез бюджета на ЕС. Съгласно Договора за ЕС Европейската комисия е оправомощена да взема заеми на международните капиталови пазари от името на Европейския съюз.

ЕС взема заеми единствено в евро, които след това предоставя в заем също в евро на суверенни кредитополучатели. Понастоящем ЕС изпълнява четири кредитни програми: Европейският механизъм за финансово стабилизиране (ЕМФС), механизмът за подкрепа на платежния баланс (ППБ), макрофинансовата помощ (МФП) и инструмента за временна подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE), наскоро приет от Съвета на 19 май 2020 г.

Облигациите, емитирани от ЕС по инструмента SURE, ще се ползват със знак за социална облигация.

Източник: Европейска комисия


Тагове: облигации, ЕК, SURE
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg