EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК е домакин на втора среща за газовото кредитиране на Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК е домакин на втора среща за газовото кредитиране на Украйна

mail14:39 | 17.07.2009прегледи 487 коментарикоментари 0


SuperStock_1807-134_lЕвропейската комисия днес ще бъде домакин на втора среща с представители на Украйна, Русия и международни кредитни институции за обсъждане на механизми за "газово" кредитиране на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.
Участниците в срещата ще разгледат проблемите с доставките на руски газ за Украйна и осигуряването на непрекъснато подаване за Европа. Представител на ЕК посочи, че разговорите ще се състоят на четири етапа: отначало експертите от ЕК ще обсъдят ситуацията с представителите на международните финансови институции, след това консултациите ще продължат с участието на експерти от европейската газова промишленост, на третия етап ще бъде изслушана украинската страна, а в четвъртия етап ще включи и постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир
Чижов.
Финансовите институции ще бъдат представени от специалисти от Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка (СБ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).
Този формат за консултациите беше създаден в отговор на предложението на Русия за участие на ЕС в кредитирането на Украйна за изплащането на закупения руския газ. Украйна поиска за тази цел кредит от 4,2 милиарда долара. На срещата на върха на ЕС през юни обаче председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу изтъкна, че "във фондовете на ЕС няма такива средства".
Затова беше решено да бъде създаден международен механизъм за кредитиране на Украйна.
Представителите на ЕС и на международните финансови институции заявиха след първата среща на 29 юни, че биха могли да съберат не повече от половината от поисканата от Украйна сума. По оценки на европейските експерти 2 милиарда долара би трябвало да са достатъчни за осигуряване на своевременното зареждане на газ в хранилищата, за да се гарантират непрекъснати доставки за Европа през зимата, когато потреблението на газ нараства и газът се осигурява от създадените през лятото запаси.
В замяна ЕС иска от Украйна да реформира газовия си сектор, за да увеличи прозрачността му.
Миналата седмица ЕК получи писмо от украинската министър - председателка Юлия Тимошенко с обещания за провеждане на необходимите реформи в газовата сфера.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037