EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: Доклад за грижите за деца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Доклад за грижите за деца

mail17:15 | 04.06.2013прегледи 390 коментарикоментари 0


Държавите членки ще трябва да повишат усилията си за подобряване на грижите за децата, ако ЕС желае да постигне целта си за 75 % заетост до 2020 г. В доклад на ЕК се посочва, че само осем държави са изпълнили двете цели, договорени на равнище ЕС за наличност и достъпа до грижите за деца. В т.нар. „цели от Барселона“, договорени от лидерите на ЕС през 2002 г., се посочва, че грижите за деца следва да бъдат предоставяни за 90 % от децата на възраст между три години и задължителната училищна възраст, както и за 33 % от децата под тригодишна възраст.
„Всеки родител знае много добре от какво значение е достъпът до грижи за деца на приемлива цена не само за развитието на детето, но и за работещите родители. Въпреки това досега по-малко от 1 на всеки 3 държави членки е успяла да достигне своите цели по отношение на грижите за деца", посочи заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството. „Държавите членки трябва да предприемат решителни действия, ако искат да постигнат целта за 75 % заетост, с която са се ангажирали. Предоставянето на грижи за деца не бива да се разглежда като разход, а като инвестиция в бъдещето.”

Данните за 2010 г. сочат, че повечето страни от ЕС не са достигнали своите цели за предоставяне на грижи за децата: само осем от тях са постигнали целите за двете възрастови категории (0-3 години, от 3 години до задължителната възраст за започване на училище) - Белгия, Дания, Испания, Франция, Нидерландия, Швеция, Словения и Обединеното кралство. Само 10 държави членки са постигнали целите за първата категория (0-3 години) и 11 – за втората категория (от 3 години до задължителна училищна възраст).
Междувременно току-що публикуваните данни за 2011 г. показват спад в предоставянето на грижи за по-големи деца, което означава, че някои страни, които са постигнали целта през 2010 г., сега не достигат прага от 90 % (Испания, Нидерландия и Ирландия).
Политиките за по-добър баланс между професионалния и семейния живот — по-специално грижите за деца — са от ключово значение за насърчаване на заетостта сред жените. По-големият брой работещи жени е от съществено значение за постигане на целите на ЕС за заетост и подобряване на цялостната икономическа стратегия. Ето защо на 29 май Комисията предложи на Съвета специфични за всяка държава препоръки в рамките на третия Европейски семестър за 2013 г. (вж. IP/13/463). Бяха отправени препоръки до 11 държави членки1 относно заетостта сред жените, наличието/качеството на грижите за деца и/или местата в целодневни училища и услугите за гледане на деца.

zoom_ssszoom_sss
Източник: ЕК
 


Тагове: деца, грижа, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg