EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

ЕК даде срок на България за „Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК даде срок на България за „Южен поток”

mail07:15 | 15.05.2014прегледи 1102 коментарикоментари 0


Брюксел, кор. на БТА Николай Желязков
Представители на българския енергиен сектор се срещнаха с трима експерти от екипа на еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Сред тях са били и представители на електроразпределителните дружества (ЕРП).
След срещата Красен Станчев от Института за пазарна икономика, който също бе приет от екипа на Йотингер, съобщи пред български журналисти в Брюксел, че ЕК е дала срок на България до края на юни да отговори по поставени въпроси, свързани с проекта за газопровода "Южен поток", както и по повод процедурите по отнемането на лицензите на трите ЕРП. Станчев уточни, че срещата е била поискана преди около два месеца от българските гости. Не сме обсъждали отделни отрасли и дружества, защото си е тяхна работа да си защитават интересите, отбеляза той. Заявихме, че има нужда от общ одит за състоянието на отрасъла - от снимка къде са "дупките" и причините за създалата се ситуация, както и какви са възможните изходи, посочи Станчев. По неговите думи експертите от ЕК са заявили, "че се опитват да разберат какво става". По думите на Станчев е невъзможно дори метър от територията на ЕС да бъде изключена от неговата юрисдикция, освен ако няма съгласието на всичките 28 държави от Общността и при диверсификация на енергийния ресурс. Той направи този коментар по повод одобрените на първо четене от Народното събрание текстове, на чиято основа би било възможно част от "Южен поток" на българска територия да бъде възприемана като "морски газопровод", оставащ извън обхвата на третия енергиен пакет на ЕС. Станчев коментира, че липсата на обществени поръчки по изграждането на "Южен поток", както предвижда европейското законодателство, би довела до увеличаване на цената на съоръжението с 50-100 процента над пазарната. Българските правителства, които преговарят с "Газпром", не са направили оценка за ползи и разходи от този проект, руснаците също не са представили бизнес план, а твърдят, че всичко това би било полезно, посочи Станчев. При тези цени на строителството изглежда, че замисълът е по-друг - всички, които биха могли да намерят местен ресурс (газ), да инвестират в собствена инфраструктура и да продават на цени, по-високи от цените на "Газпром", т.е. да убият всички възможни инвестиции в тази област, коментира той. Станчев уточни, че една от концесиите за проучване на залежите от шистов газ у нас е спряна, но други две са в ход и показват много добри показатели. По неговите думи проучванията на две дружества не са прекратени, въпреки мораториума, тъй като в концесионните им документи не е споменат терминът "хидравлично разбиване".

Работата по прокарването на Южен поток през Сърбия и България върви по план, според председателя на руската Държавна дума Сергей Наришкин, цитиран от ИТАР-ТАСС. В началото на май Наришкин посети Белград. Пред телевизия россия 24 той изтъкна, че документацията е съгласувана. Наришкин поясни, че през Сърбия тръбите ще започнат да се полагат най-вероятно през 2014 година, а през 2016 през тях трябва да тръгне първият газ, от които Сърбия ще започне да получава приходи още същата година.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1189