EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК даде зелена светлина на шистовия газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК даде зелена светлина на шистовия газ

mail08:15 | 27.01.2014прегледи 552 коментарикоментари 0


Европа не трябва да казва "не" на шистовия газ. Това послание отправи еврокомисарят по промишлеността и предприемачеството и заместник-председател на Еврокомисията Антонио Таяни: Важно е да работим върху енергийните цени, както и за шистовия газ, отделно и заедно в Европа, като, разбира се, проучим въздействието му върху околната среда. Нужни са ни нови и модерни идеи по отношение на енергийната политика. Няма как иначе да сме конкурентноспособни. Много хора в Европа са против добива на шистов газ, а трябва да има дебати по въпроса, трябва да бъдем безпристрастни.
Главният изпълнителен директор на Total S.A. приветства решението на ЕК да остави свободен пътя в ЕС за добива на шистов газ, както и желанието на френския министър Арно Монтебур да убеди президента Франсоа Оланд в полза на шистовия газ.

"Европа казва днес: "Ние не искаме да забраним развитието на шистовия газ. Напротив, ние ще поискаме тези, които искат да го разработват да проявят изключително уважение към околната среда, да внимават", Много добре! Това е послание, което бихме искали да виждаме навсякъде", заяви Кристоф дьо Маржьори.

Поканен от радио Европа 1, шефът на петролната компания реагира по този начин на решението на ЕК не да приема забрани, а да се ограничи до "препоръка" за "минимални принципи", незадължителни освен това, за проучването и добива на шистов газ и шистов нефт.

В същия дух Маржьори приветства новата изява на френски министър по тази свръхчувствителна за мнозинството хора тема, пише АФП.

На въпрос на радио Европа 1 дали действията на френския министър са част от същата борба, директорът на Тоtal отговори: "В някои случаи – да. Министърът "казва неща, които намирам за нелоши. (…) Добре е, че го каза", добави петролният шеф.

Арно Монтебур мълча шест месеца след полемиката, която предизвика през юли. В четвъртък министърът заяви, че ще "убеди" Оланд да действа за (в посока разрешаване) "предварителните проучвания на чисти технологии за "екологичен добив" на шистов газ.

Миналата година френският държавен глава изключи всяко проучване за шистов газ на френска територия, докато е президент.

"Ние във Франция имаме трудности с обясненията, с изразяването, с общуването. Това не е нещо ново", оплака са в неделя Кристоф де Маржьори, като изрази надеждата си, че опитът на "Тотал" с първата сонда, която ще пробие във Великобритания, може да промени мнението на френските власти, пише АФП.

Total S.A. е една от най-големите в света многонационални корпорации за добив и производство на петролни продукти.

Във Франция, както и в България, има наложен мораториум дори върху проучванията за шистов газ, който се добива по оспорвана технология чрез хидравлично разбиване на подземните пластове с използването на химикали. Петролните компании не престават да лобират за отмяна на забраните.

Източник:БТА, БГНЕС

 

 


Тагове: ЕК, шистов газ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg