EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: Гърция да овладее бюджетния дефицит до 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Гърция да овладее бюджетния дефицит до 2012

mail17:01 | 03.02.2010прегледи 918 коментарикоментари 0


Европейската комисия (ЕК) даде на Гърция срок до края на 2012 г. да овладее бюджетния си дефицит, предаде ДПА.
През октомври новото правителство на Гърция обяви, че бюджетният дефицит на страната е близо четири пъти по-висок спрямо данните, представяни от предишното правителство.
Новината доведе до сътресения на световните пазари и поевтиняване на еврото спрямо долара и британската лира, припомня ДПА.
ЕК посочи, че Гърция ще трябва да представи междинен доклад за напредъка си по проблема в средата на март и да бъде готова да вземе нови регулаторни мерки, допълва Reuters.
От гръцка страна беше заявено, че до края на 2012 г. бюджетния дефицит ще бъде намален с близо 13 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо настоящото равнище и под под разрешената от Европейския съюз граница от 3 на сто от БВП.
"Комисията препоръчва (. . .) Гърция да започне всестранна структурна реформа, насочена към засилване на ефективността на държавната администрация, към ускоряване на пенсионната и здравна реформа, подобряване на положението на пазара на труда и ефективността на системата за уговаряне на възнагражденията", препоръчват от ЕК.
ЕК също така предложи на Гърция да заделя 10 на сто от текущите разходи за резерв при спешни случаи, ако в бъдеще възникне натиск върху държавния бюджет.
Алмуния посочи, че целта на гръцкото правителство е "постижима",  но "не е лесна".
Европейските органи внимателно ще наблюдават усилията на гръцкото правителство за намаляване на държавните разходи и икономически реформи и, ако Гърция не се придвижва към постигане  на поставената цел, ще настоят за допълнителни действия,
допълни Алмуния.
Огромният правителствен дефицит в Гърция за 2009 г. ни изненада. Такъв резултат се получава от комбинация между бюджетни "залитания" и  недобро статистическо информиране.
Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси заяви още, че положението в Гърция ще бъде обсъдено отново на извънредна икономическа среща на върха на Европейския съюз, която ще се проведе на 11 февруари в Брюксел.
Ден преди проведеното днес обсъждане председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че дефицит с  подобен размер решително трябва да бъде намален.
Според Барозу програмата на гръцкото правителство за намаляване на дефицита под 3 на сто от БВП през 2012 г. е един "наистина амбициозен  план". Европейската комисия вече е направила оценка на програмата и смята, че "корекцията на дефицита е постижима, но крие и рискове".
Ако не бъде допуснато тези рискове да се материализират чрез навременно прилагане на мерките за корекция, дефицитът може да бъде преодолян. Надяваме се, че така ще стане, подчерта Жозе Мануел Барозу.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg