EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

ЕК готова да съди AstraZeneka

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК готова да съди AstraZeneka

mail13:33 | 22.04.2021прегледи 532 коментарикоментари 0


Европейската комисия е готова да съди фармацевтичното дружество „АстраЗенека“, съобщи „Политико“, като се позова на дипломати от ЕС. Въпросът е повдигнат вчера на редовното седмично заседание на постоянните представители на страните-членки.

Повечето посланици са заявили, че ще подкрепят дело срещу компанията заради неизпълнение на ангажиментите ѝ за доставка на ваксини срещу COVID-19. Целта е „АстраЗенека“ да бъде задължена да достави дозите, заложени в договорите ѝ с ЕС.

Двама дипломати заявили, че е даден срок, който изтича тази седмица. В него страните членки трябва да дадат писмено съгласие за започване на правна процедура.

Същевременно Ройтерс съобщи, че Съюзът се отказва от допълнителните 300 млн. дози ваксини на „Джонсън и Джонсън“ и „АстраЗенека“, които е подсигурил като вариант според подписаните договори.

Над 30 млн. граждани на ЕС вече са напълно ваксинирани, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду пред комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент:

„Все още имаме път, който трябва да извървим, но определено сме зад ъгъла благодарение до голяма степен на стратегията ни за ваксиниране. Досега са поставени 170 млн. дози в ЕС  и се приближаваме до ваксинирането на 3 млн. души всеки ден“.

Еврокомисар Кириакиду допълни, че европейският план за биологична защита срещу мутациите „Хера“ трябва да заработи най-късно до 2023  година. /БНР


Тагове: ЕК, АстраЗенека
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820