EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК глоби VW и BMW с 875 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК глоби VW и BMW с 875 млн.евро

mail11:55 | 09.07.2021прегледи 1023 коментарикоментари 0


Европейската комисия глоби с общо 875 милиона евро „Фолксваген“ и Бе Ем Ве (BMW) за нарушаване на антитръстовите правила на Евросъюза. „Фолксваген“, BMW и компанията майка на „Мерцедес“ – „Даймлер“ са укрили технология за пречистване на емисиите от двигателите на нови дизелови леки автомобили и така са ограничили конкуренцията. „Даймлер“ обаче не е глобена, тъй като тя е разкрила съществуването на незаконните съглашения.

Вицепрезидентът на Комисията и еврокомисар за конкуренцията Маргрете Вестагер: „Днес Комисията взе решение срещу пет производителя на автомобили: Даймлер, Бе Ем Ве, както и Фолксваген, Ауди и Порше, които са част от групата "Фолксваген". Комисията наложи обща глоба от 875 милиона евро. Тези производители незаконно са заговорничели, за да ограничат конкуренцията в областта на почистващи технологии за дизелови автомобили“.

От „Фолксваген“, глобен с 502 милиона евро, заявиха, че обмислят съдебни действия срещу глобата, тъй като разговорите за ограничаване на иновацията са се водели само на техническо ниво и за първи път техническо сътрудничество било разглеждано като нарушение на антитръстовото законодателство. Еврокомисията обяви, че ще издаде препоръки до производителите на автомобили как да си сътрудничат, без да нарушават антитръстовите правила на Евросъюза. BMW се съгласи на споразумението, предложено от Европейската комисия, да плати 373 милиона евро глоба./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg