EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК глоби 11 авиокомпании заради картел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК глоби 11 авиокомпании заради картел

mail09:45 | 11.11.2010прегледи 536 коментарикоментари 0


11 авиокомпании бяха глобени с решение на Европейската комисия заради обвинения в картелни споразумения, съобщи Стандарт нюз, цитирайки Reuters.

Сред провинилите се авиокомпании са British Airways, Air France-KLM, Qantas и JAL. Картелното споразумение е било при транспортирането на товари в Европа през последните шест години.

Превозвачите трябва да се бръкнат с общата сума от 800 млн. евро. Те са обвинени, че налагат еднакви такси за свръхбагаж на всички пратки, както и че заедно отказват да плащат комисиони на товарни компании при препращане на товари. Картелното споразумение е било в периода края на 1999 г. до 2006 г.

Наложените санкции идват след четиригодишно разследване, при което се знаеше, че ще последват глоби за компаниите, но поради техните опити да намалят сумата крайното решение се забави.

Действията на ЕК са част от мащабно проучване на световните
практики в превозването на товари по въздуха, като в него участват регулаторни органи от САЩ и Азия.

Най-голяма глоба трябва да плати Air France – 182.9 млн. евро, следвана от KLM – 127.2 млн. евро, и British Airways – 104 млн. евро. Другите превозвачи, на които ЕК наложи финансова санкция, са AirCanada, Marinair, Cargolux, Cathay Pacific, JAL, LAN Chilie, Qantas, SAS и Singapore Airlines, като всяка една от тях е глобена с различни суми под 100 млн. евро.

Lufthansa и дъщерната й компания Swiss Airlines, също са участвали в подобни практики, но са освободени от отговорност, защото са сигнализирали за нередностите, допълва Reuters.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg