EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК връща дебатите за европейските професионални карти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК връща дебатите за европейските професионални карти

mail17:00 | 07.01.2011прегледи 962 коментарикоментари 0


Европейската комисия иска да възобнови дебатите за създаване на европейски професионални карти, чиято цел е да се подобри признаването на професионалната квалификация в различните страни от Европейския съюз и да се улесни международната мобилност на техните притежатели, предаде Франс прес.
Въвеждането на такива карти вече е залегнало в един от европейските закони от 2005 година за професионалната квалификация, но идеята не е получила достатъчно подкрепа и до днес не е дала конкретни резултати, изтъква Брюксел, като предлага този въпрос да се преосмисли.
При започналите днес консултации за модернизиране на законите от 2005 година ЕК иска "мнения за европейската професионална карта, която да позволява на професионалисти, желаещи да работят в чужбина, по-лесно да доказват квалификацията си, така че да се предоставя по-голяма прозрачност на потребителите и работодателите".
Консултацията предвижда да се разгледат различни начини за опростяване на механизмите за автоматично разпознаване на вече съществуващите квалификации за някои професии, по-специално в здравеопазването.
Коментари могат да бъдат изпращани до 15 март на Еврокомисията, която ще се вдъхнови от оценъчния доклад през есента и законодателните предложения през 2012 година.
Свободата на движение и установяване в друга страна е един от основните принципи на единния европейски пазар, но професионалната мобилност остава ниска в ЕС, според Брюксел: едва 2,4 процента от европейците или 12,5 милиона души живеят в друга страна членка извън родината си.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg