EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

ЕК в подкрепа на start-up

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК в подкрепа на start-up

mail15:05 | 25.11.2016прегледи 1640 коментарикоментари 0


Със своята Инициатива за подкрепа на стартиращи и разрастващи се предприятия Комисията има за цел да се осигурят всички условия многото европейски иновативни фирми да се превръщат във водещи световни компании. Обединяват се всички възможности, които ЕС вече предлага, и се добавя нов акцент върху инвестициите в рисков капитал, законодателството в областта на несъстоятелността и данъчното облагане.

В Европа не липсват новаторски идеи и предприемачески дух. Много нови фирми обаче не успяват да оцелеят през първите няколко критични години или опитват късмета си в страни извън ЕС вместо да използват пазара от 500 млн. потребители в Съюза. Европейската комисия е решена да промени това и да помогне на стартиращите предприятия да реализират целия си потенциал за иновации и създаване на работни места.

С инициативата се обединяват редица съществуващи и нови действия, за да се създаде по-съгласувана рамка, която да даде възможност на стартиращите предприятия да се разрастват и да извършват бизнес дейност в цяла Европа, и по-конкретно:

Подобряване на достъпа до финансиране – Комисията и групата на Европейската инвестиционна банка дават началото на общоевропейски фонд на фондове за рисков капитал. ЕС ще предостави основополагащи инвестиции в размер до 400 млн. евро, а мениджърите на фондове трябва да наберат поне три пъти повече от частни източници. Така ще се осигури финансиране с рисков капитал в размер на 1,6 млрд. евро. Фондът ще се управлява от един или повече професионални и опитни мениджъри, с което ще се гарантира истински пазарен подход. Той допълва съществуващите инструменти на ЕС за финансиране, като Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), програмата за малките и средните предприятия (COSME) и програмата за финансиране на научните изследвания и иновациите Хоризонт 2020.

Втори шанс за предприемачите – Комисията внесе законодателно предложение относно правото в областта на несъстоятелността. С него се дава възможност на предприятията да се преструктурират на ранен етап, за да избегнат фалита и уволнението на персонал. Освен това честните предприемачи ще могат да опитват отново, без да бъдат наказвани за предишните си неуспехи, тъй като ще бъдат напълно освобождавани от дълга си след период от максимум 3 години.

Опростяване на данъчното облагане – Комисията също така работи по редица мерки за опростяване на данъчното облагане, например неотдавнашното предложение за обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък (ОКООКД), което има за цел подпомагането на малките и иновативните предприятия, желаещи да разширят дейността си зад граница. Сред другите инициативи са планове за опростяване на системата за ДДС в ЕС и разширяване на предстоящите насоки за добри практики по отношение на данъчните режими за рисковия капитал в страните от ЕС.

С инициативата също така се поставя акцент върху помощта за ориентирането в регулаторните изисквания, подобряването на подкрепата за иновации чрез реформи на „Хоризонт 2020“ и насърчаване на развитието на екосистеми, в които стартиращите предприятия могат да се свързват с потенциални партньори, като инвеститори, други компании, университети и научноизследователски центрове. С промените в „Хоризонт 2020“ ще се осигурят условия за създаването на Европейски съвет по иновациите. Те включват и използването на 1,6 млрд. евро през 2018 – 2020 г. за подпомагане на революционни новаторски проекти на стартиращи предприятия с потенциал за растеж. Мрежата Startup Europe ще бъде подсилена, за да може да свърже клъстери и екосистеми от цяла Европа. През 2017 г. Комисията ще представи предложения за единен цифров портал, който ще дава лесен онлайн достъп до информация, процедури, помощ и съвети за гражданите и предприятията в рамките на единния пазар. Мрежата Enterprise Europe Network (EEN) предоставя консултантски услуги за стартиращите предприятия, които искат да разширят дейността си – например съвети за възможностите за финансиране, намирането на партньори и достъпа до трансгранични обществени поръчки. Комисията ще приеме набор от мерки във връзка с използването на права върху интелектуална собственост от страна на МСП. Тя ще работи и за улесняване на достъпа на стартиращите предприятия до европейския пазар на обществени поръчки, който е в размер на 2 трилиона евро.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg