EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК анализира енергийната бедност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК анализира енергийната бедност

mail07:50 | 22.03.2013прегледи 442 коментарикоментари 0


ЕК ще анализира причините и възможните решения за намаляване на енергийната бедност, съобщи комисарят за енергетиката на ЕС Гюнтер Йотингер пред Комисията за промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент. Комисарят представи в Брюксел плановете си за работа до края на годината, съобщи офисът на евродепутата Ивайло Калфин за българските медии.
Йотингер беше попитан какво ще направи комисията в подкрепа на разрастващия се брой хора, които не могат да си плащат сметките и които предизвикаха протести в България, но са проблем и в Полша, Унгария и други държави от Централна Европа.
Според енергийния комисар регулация на цените не е желателна, тъй като ще се използва като прецедент за намесата на държавата в други сектори на суровини, които са либерализирани. Йотингер смята, че е по-удачно държавата да се бори с енергийната бедност чрез социалните системи, като предоставя помощи на хората, които не са в състояние да си плащат сметките за електроенергия и отопление.
"Компенсирането на ножицата между доходите и цените на енергията може да бъде само временно решение и то за страни, които могат да си го позволят финансово", коментира Ивайло Калфин, който е член на комисията по енергетика на Европейския парламент. Калфин смята, че намаляването на енергийната бедност може да стане или чрез ограничаване на цените на енергията, или чрез увеличаване на доходите. "Първият вариант за България има по-малки резерви и те минават през подобряване на работата на ДКЕВР. Вторият, е по-перспективен, но трябва да върви едновременно с инвестиции в енергийна ефективност, така че по-малка част от доходите да отиват за плащане на сметките", каза българският евродепутат.

Енергийният комисар Гюнтер Йотингер прогнозира пред евродепутатите, че цените на енергийните носители, с изключение на въглищата, ще продължат да се покачват. Анализите на Европейската комисия сочат, че секторът на енергия от възобновяема енергия ще има нужда от държавна подкрепа още дълги години преди да бъде в състояние да се издържа сам.
Междувременно енергийната комисия отхвърли вчера предложение на Зелените България, Литва и Словакия да бъдат задължени да построят с европейските компенсации за затворените блокове в атомните централи "Козлодуй", "Игналина" и "Бохунице", собствени хранилища за окончателно погребване на ядрени отпадъци.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4211