EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК актуализира забраната за авиопревозвачи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК актуализира забраната за авиопревозвачи

mail14:40 | 19.04.2011прегледи 764 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи, че днес е приела поредния актуализиран вариант на списъка с авиокомпании, на които е забранено да изпълняват полети в европейското въздушно пространство. Няколко авиокомпании, сред тях четири превозвача от Индонезия, извършващи само товарни полети, както и един от Украйна, са заличени от списъка, тъй като опасенията за безопасността на тяхната работа са отпаднали. Оперативна забрана в границите на ЕС е наложена на всички въздушни превозвачи, сертифицирани в Мозамбик, както и на две конкретни самолета на Ер Мадагаскар (Air Madagascar), тъй като и в двата случая са открити значителни слабости по безопасността. Всички решения са взети с единодушната подкрепа на Комитета за авиационна безопасност, който се състои от експерти на държавите от ЕС. Еврокомисарят Сийм Калас, отговарящ за транспорта, коментира, че ЕК е готова да сътрудничи с властите на онези държави, които имат проблеми с безопасността, за да може недостатъците да бъдат преодолени по-бързо и по-ефективно. Когато разполагаме с информация за въздушни превозвачи, които не спазват условията за безопасност, трябва да действаме, за да изключим всеки риск за безопасността, добави той. Комисията настоятелно призовава властите в държавите от ЕС да повишат контрола на въздушните превозвачи в списъка.
С последната актуализация е отменена забраната за дейност на четири индонезийски товарни превозвача - Cardig Air, Republic Express, Asia Link и Air Maleo. Промяната се дължи на сериозните мерки, взети от индонезийските органи, за да гарантират, че работата на тези превозвачи е безопасна, се отбелязва в съобщението на комисията. Отменени са и ограниченията за украинската авиокомпания UMAIR, след като е установено, че показателите й за безопасност са се подобрили. Контролните органи на Ангола, Камбоджа, Казахстан и Киргизстан са повишили усилията си за налагане на международните стандарти за безопасност. Въз основа на това някои авиокомпании, които вече не извършват търговски въздушен транспорт, са заличени от списъка, добавят от ЕК. Комисията изрази готовност да подкрепи реформи в сектора на авиационната безопасност, в сътрудничество с Международна организация за гражданска авиация (ИКАО), държавите от ЕС и Европейската агенция за авиационна безопасност.
Комитетът за авиационна безопасност е призовал Комисията да активизира диалога с Руската федерация по въпросите на авиационната безопасност, за да е сигурно, че всички руски въздухоплавателни средства, изпълняващи полети до ЕС, отговарят на международните стандарти. Комисията упълномощава Европейската агенция за авиационна безопасност да осигури подкрепа на усилията на компетентните органи в някои държави да повишат безопасността и преодолеят недостатъците. Като пример се посочват Германия и Испания. Актуализираният списък на ЕС включва всички 269 превозвача, сертифицирани в 21 държави, които имат пълна забрана да работят в ЕС. Те са от Афганистан, Ангола, Бенин, Република Конго, Демократична република Конго, Джибути, Екваториална Гвинея, Габон (с изключение на три превозвача, работещи в режим на ограничения и при определени условия), Индонезия (с изключение на шест превозвача), Казахстан (с изключение на един превозвач, работещ в режим на ограничения и при определени условия), Киргизстан, Либерия, Мавритания, Мозамбик, Филипините, Сиера Леоне, Сао Томе и Принсипи, Судан, Свазиленд и Замбия. Списъкът включва и три индивидуални превозвача - Blue Wing Airlines от Суринам, Meridian Airways от Гана и Silverback Cargo Freighters от Руанда. Списъкът включва 10 авиокомпании, които имат право да извършват дейност в ЕС при строги ограничения и при определени условия - Air Astana от Казахстан, Air Koryo от Северна Корея, Airlift International от Гана, Air Service Comores, Afrijet, Gabon Airlines и SN2AG (Габон), Iran Air, TAAG Angolan Airlines, Air Madagascar.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg