EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК: 200 млрд.евро ползи от Натура 2000

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: 200 млрд.евро ползи от Натура 2000

mail15:40 | 23.11.2015прегледи 984 коментарикоментари 0


Предварителният доклад на Европейската Комисия относно оценката на Директивите за дивите птици и местообитанията оценява изключително високо природните директиви и призовава за тяхното пълно прилагане. Нещо повече, докладът припомня, че екосистемните ползи от Натура 2000 могат да се оценят на колосалната сума от 200-300 млрд евро годишно.

Това съобщават от инициативата „Зелени закони”, които инициират, съвместно с "Коалиция за да остане природа в България", кампания за набиране на широка обществена подкрепа за запазване на директивите, такива каквито са в момента.

Кои са основните моменти в доклада?

Благодарение на двете Директиви е постигнат значителен напредък в създаването на наземната част от мрежата Натура 2000, нейната законова защита и устойчивото ползване на дивата природа. Правилното прилагане на Директивите води до намаляване на пресата върху природата, забавя нейното унищожаване и с времето води до възстановяване на видове и местообитания.

Преките разходи за управление на Натура 2000 в ЕС са оценени на около 5,8 милиарда евро годишно. Допълнително на места има ограничения на определени бизнес инициативи. Има и разходи от щети от някои защитени видове, но като размер загубите от това са твърде незначителни. Същевременно Натура 2000 допринася значително за защитата на европейските видове и местообитания, а екосистемните ползи от нея са оценени за над 200-300 милиарда евро/год.

Допълнително приходи в размер на 50-85 милиарда евро/год. се генерират от туризъм и заетост благодарение на Натура 2000. Така че ползите, осигурени от двете директиви, многократно надхвърлят разходите за тяхното прилагане. Неприлагането им би довело до значителни загуби от екосистемни услуги.

Оценено е, че дори 1% спад в екосистемните услуги произтичащи от прилагането на двете Директиви би довел до ежегодни увеличаващи се загуби от 2-3 милиарда евро/год.

Въпреки, че директивите работят само за опазване на биоразнообразието, то няма доказателства, че те са в противоречие с устойчивото развитие. Точно обратното - те създават благоприятна среда за устойчив бизнес в Европа, се подчертава в доклада.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg