EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: 2% ръст на българската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: 2% ръст на българската икономика

mail06:45 | 04.05.2016прегледи 1113 коментарикоментари 0


Европейската комисия прогнозира умерен икономически растеж на България, като тази година очаква той да бъде 2 процента, а през 2017 година да достигне 2,4 на сто, се посочва в пролетните икономически прогнози на комисията.
В зимните си прогнози ЕК очертаваше икономически растеж от 1,5 на сто за тази година и 2 процента догодина. Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на България нарасна с 3 процента през 2015 година благодарение главно на износа и поевтиняването на петрол. Очаква се темпото на икономическия растеж да се забави до 2 процента през 2016 година, тъй като някои подкрепящи фактори, като усвояването на еврофондове, отслабват, се посочва в доклада на ЕК.
Според комисията икономическият растеж на страната ще се възстанови до 2,4 на сто през 2017 година, понеже укрепналото вътрешно търсене компенсира отслабващия нетен износ.
Като цяло рисковете за перспективите за растеж изглеждат балансирани. Положителното е, че по-силният растеж на заетостта и по-бавното отслабване на износа може да доведе до по-голямо от прогнозираното частно потребление и инвестиции, посочва ЕК.
Освен това комисията допълва, че някои икономически сектори могат да получат по-голяма от очакваното подкрепа от ниските лихви и поевтиняването на петрола.
Геополитическата нестабилност и слабото търсене на вносни стоки от страна на основни търговски партньори може да представляват опасност за износа и растежа на производството заради голямата степен на отвореност на икономиката, се посочва още в документа.
ЕК прогнозира, че безработицата в България ще се понижи от 9,2 на сто през 2015 година до 8,6 процента тази година и 8 на сто догодина.
Очаква се инфлацията постепенно да се повиши, тъй като последиците от спадащите цени на суровините бавно отшумяват, макар че прогнозата е да се запази отрицателна през първите три тримесечия на годината, се посочва в доклада.
Според ЕК слабото евро и затегнатите условия на пазара на труда трябва да спомогнат за повишаване на цените.
ЕК очаква инфлацията да се ускори от минус 1,1 на сто през 2015 година до минус 0,7 на сто тази година, а догодина да премине на положителна територия и да достигне 0,9 процента.
Комисията също така прогнозира постепенно намаляване на общия държавен дефицит. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4146