EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕИБ ще представи нов фонд от 400 млн. евро за Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕИБ ще представи нов фонд от 400 млн. евро за Украйна

mail17:45 | 17.07.2023прегледи 708 коментарикоментари 0


Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) представи нов фонд от 400 млн. евро, който ще бъде използван за възстановяване на Украйна, преди да започне да действа дългосрочният план на блока за възстановяване, предаде Ройтерс.

В доверителния фонд на ЕИБ за Украйна ще се включат 16 от 27-те държави от ЕС. По него ще бъдат предоставяни безвъзмездни средства и заеми, както и гаранции на украински банки и предприятия. Франция и Италия заемат челни позиции във фонда, като са отпуснали по 100 млн. евро, които според заместник-ръководителя на банката могат да бъдат използвани за ремонт на големи инфраструктурни обекти, за финансиране на малки и средни предприятия или за обществени услуги.

"Ние финансираме устойчивостта на Украйна", заяви заместник-председателят на ЕИБ Тереза Червинска. "Предоставяме финансиране за изграждане на устойчивост на обществото и икономиката", допълни тя.

Червинска, която се кандидатира за следващ ръководител на ЕИБ, заяви, че през миналата година банката е отпуснала 1,7 млрд. евро в Украйна, включително за училища, болници, социални жилища и детски градини, както и за градски транспорт. Тя посочи, че банката ще допълни новия фонд с още 100 млн. евро за техническа помощ, за да помогне на Украйна да използва парите ефективно - нещо, с което по-развитите и богати държави от ЕС се борят в мирно време, отбелязва Ройтерс.

ЕС тази година подкрепя бюджета на Украйна с 18 млрд. евро и обеща 50 млрд. евро за периода 2024-27 г., с които да помогне за възстановяването на страната от войната. Червинска каза, че новият фонд на ЕИБ ще действа като мост с крайна дата в края на 2025 г.

Германия, най-голямата икономика в ЕС, не беше сред поддръжниците на фонда на ЕИБ. Според дипломат, цитиран от Ройтерс, Берлин предпочита разходите да се правят чрез централния бюджет на ЕС, в който участват всички страни членки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg