EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕИБ търси средства за биоикономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕИБ търси средства за биоикономика

mail18:30 | 16.04.2020прегледи 11630 коментарикоментари 0


Европейската инвестиционна банка обяви, че предприема поредната финансова инициатива, с която цели да привлече 1,6 млрд. евро инвестиции в сектора на селското стопанство и биоикономиката, съобщиха от финансовата институция. ЕИБ ще вложи в начинанието собствени средства на стойност 700 млн. евро.

От финансовия ресурс ще могат да се възползват частни компании, действащи по цялата верига на производството и преработката на храни, както и на материали на биологична основа и биоенергия. Програмата ще даде възможност за пряко кредитиране за частния сектор в размер между 15 млн. и 200 млн. евро на компания, като отпусканите средства само от ЕИБ ще са на стойност между 7,5 млн. и 50 млн. евро на компания.

Целенасочените инвестиции ще подпомогнат опазването на околната среда и ефективността на използване на природните ресурси, конкурентоспособността, производството на енергия от възобновяеми източници и енергийната ефективност като цяло. Програмата ще допринесе за запазването и създаването на нови работни места в селскоте райони, като по този начин ще подпомогне развитието на селските райони и териториалната интеграция в целия Европейски съюз.

Финансирането ще бъде гарантирано от бюджета на ЕС чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е в основата на „Инвестиционния план за Европа”.

Настоящата програма е естествено продължение на предприетата през 2018 г., в чиито рамки бяха отпуснати кредити на стойност 400 млн. евро в селското стопанство и биоикономиката и която е вече пред приключване. Тя предизвика сериозен интерес на пазара, включително със съвместните проекти между няколко компании или партньори от различни страни, сред които Франция, Полша, Ирландия и Латвия, припомнят от ЕИБ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg