EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕИБ раздала 13 млрд. € на бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕИБ раздала 13 млрд. € на бизнеса

mail14:00 | 16.02.2012прегледи 399 коментарикоментари 0


Предоставените от Групата на Европейската инвестиционна банка ЕИБ средства за малки и средни предприятия (МСП) достигат рекордни размери през 2011 година, като Групата неотлъчно се придържа към мандата си за подкрепа на реалната икономика. Като цяло през 2011 г. Групата на ЕИБ предостави 13 млрд. евро на повече от 120 000 МСП в Европейския съюз. МСП осигуряват над две трети от работните места в частния сектор в ЕС и имат по-бърз растеж в сравнение с по-големите дружества, като по този начин се превръщат във важен източник на заетост. Поради размера си, обаче, те са по-уязвими по време на криза, тъй като по-трудно намират достъп до финансови средства на фона на неблагоприятните икономически условия.
Осигурените през 2011 г. средства отразяват извънредно големия брой заемни договори за МСП, сключени от ЕИБ с банки-партньори в периода 2009-2010 година, както и усилията на ЕИБ и на Европейския инвестиционен фонд да достигнат до микропредприятията - още едно важно средство за преодоляване на безработицата.
По думите на Вернер Хойер, президент на ЕИБ, банката продължи да подпомага растежа и създаването на работни места в Европа и извън нея. Много страни са изправени пред огромни предизвикателства и в качеството ни на банката на ЕС, ние сме насреща, за да им окажем подкрепа чрез финансиране на обосновани проекти, съчетаване на заеми от ЕИБ с безвъзмездна помощ от ЕС и предоставяне на технически консултации за разработване на проекти. ЕИБ постоянно подкрепя реалната икономика със заеми, съчетаване на ресурси и консултации, се допълва в съобщението.
През 2011 година, ЕИБ подписа нови заеми за 61 млрд. евро в около 70 страни. Осигурени са 54 млрд. евро за проекти в Европейския съюз и 7 млрд. евро извън него. ЕИБ успя да увеличи своя най-висок досега финансов принос към реалната икономика като изплати 60 млрд. евро.
Подкрепата за проекти, които намаляват емисиите от въглероден диоксид, се увеличи и достигна 30 на сто от общия размер на заемите, осигурявайки 18 млрд. евро за дейности срещу изменението на климата. Тази сума включва 5,5 млрд. евро за инвестиции във възобновяеми енергийни източници, 1,3 млрд. евро за енергийна ефективност и 8 млрд. евро за устойчив транспорт.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg