EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕИБ помага на малки фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕИБ помага на малки фирми

mail12:30 | 24.02.2014прегледи 771 коментарикоментари 0


Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е оказала значително по-голяма подкрепа на малките и средни предприятия (МСП) през 2013 година, както и в борбата с безработицата сред младите европейци, засягаща един от всеки четирима младежи под 25 години, предаде Франс прес.
Подкрепата за МСП се е превърнала в основен принос за стратегическите цели на банката с отпуснатите 21,9 милиарда евро миналата година, отбеляза председателят на ЕИБ Вернер Хойер, представяйки доклада за дейността на финансовата институция.
Сумата е рекордна. Около 230 000 предприятия са се възползвали от пряка или непряка помощ от ЕИБ през 2013 година. Тези помощи са "в отговор на кризата, засегнала с пълна сила малките и средни предприятия - гръбнакът на икономиката", подчертава банката.Освен това ЕИБ е въвела нови целеви инструменти, като "проектните облигации" - заеми на дълговите пазари, за да се стимулират инвестициите в енергетика, транспорт и цифровизацията на икономиката. Този инструмент "издържа теста на пазарите",  посочи Хойер пред журналисти. Банката е започнала през юли и програма за младежката  заетост. С първоначално финансиране от 6 милиарда евро, тя надхвърли очакванията и достигна кредити на стойност 9,1 милиарда евро. ЕИБ възнамерява да продължи и в бъдеще да работи за растежа и заетостта в Европа - район, който страда едновременно от криза на инвестициите, на заетостта и производителността, продължи Вернер Хойер.
"Инвестициите са под равнищата отпреди кризата почти навсякъде в Европа, което пречи на потенциала за растеж на страните членки на ЕС. Освен това губим почва, тъй като страните извън ЕС подобряват конкурентоспособността си, инвестирайки много повече от ЕС и повечето страни членки в технологии и иновации", подчерта той. Общо ЕИБ е финансирала проекти за 75,1 милиарда евро по света през 2013 година, много голяма част от които в ЕС (67,1 милиарда евро или с 42 процента повече за една година).

 


Тагове: ЕИБ, фирми
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg