EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕИБ отпусна 40 мн.евро заем за зарядни станции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕИБ отпусна 40 мн.евро заем за зарядни станции

mail07:35 | 29.01.2024прегледи 491 коментарикоментари 0


Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри заем за 40 млн. евро на австрийската компания за зарядна инфраструктура за електромобили "Елдрайв холдинг" (Eldrive Holding) за инсталиране на 8472 зарядни станции в България, Литва и Румъния през идните три години, в подкрепа на чистата мобилност и на целите на Зеления пакт на ЕС за устойчив транспорт и декарбонизация. Това съобщи ЕИБ на официалната си страница.

Споразумението е подкрепено от програмата InvestEU, чиято цел е привличането на повече от 372 млрд. евро допълнителни инвестиции през периода 2021-2027 г. Програмата привлича инвестиции за приоритетите в политиката на ЕС като зеления преход, конкурентоспособността, иновациите и устойчивата инфраструктура.

Благодарение на помощта от InvestEU и финансирането от ЕИБ, "Елдрайв холдинг" възнамерява да вложи близо 146 млн. евро за инсталирането на 4376 нови зарядни станции за електромобили в Румъния, 2575 в Литва и 1530 в България, като по този начин ще ускори изграждането на необходимата инфраструктура за внедряване на чист транспорт в трите страни и ще подпомогне прехода към неутралност по отношение на климата.

Проектът ще търси решение на слабото навлизане на електрическите автомобили и на зарядните станции в трите държави и ще им помогне да постигнат заложените в Зеления пакт на ЕС цели за един милион обществени зарядни станции за електромобили и станции за алтернативни горива във всички страни членки до 2027 г.

Мрежите за зареждане на електрически автомобили ще бъдат от решаващо значение за прехода към електрически превозни средства и ще спомогнат за намаляване на емисиите от парникови газове и замърсяването на въздуха в градската среда в България, Литва и Румъния.

"Този проект е от изключително значение," - заяви вицепрезидентът на ЕИБ Кирякос Какурис. "Транспортният сектор е един от основните източници на емисии от парникови газове. Преходът към електромобилност може да помогне за намаляване на вредните емисии и на замърсяването на въздуха.  В същото време, реалният преход към електрически автомобили е невъзможен без необходимата инфраструктура. В качеството си на климатичната банка на ЕС, ЕИБ подкрепя изграждането на мрежи за зареждане на електрически автомобили и съм удовлетворен, че ще бъдем участници в модернизацията на транспорта в България, Литва и Румъния.

"Спечелването на доверието на ЕИБ е сериозно постижение за "Елдрайв холдинг". Това е важно признание за жизнеспособността на нашата бизнес стратегия, за нашите усилия и постигнатия растеж през изминалите няколко години. Партньорството с ЕИБ по този проект ще ни помогне бързо и ефективно за разширим нашата мрежа и да се превърнем в един от водещите оператори на зарядни станции в Европа," казва Стефан Спасов, изпълнителен директор на "Елдрайв Холдинг".

Компанията "Елдрайв Холдинг", под конкрола на български инвеститори, вече експлоатира над 1200 зарядни станции за електромобили в трите страни.

През октомври миналата година "Елдрайв Холдинг" съобщи, че ще си партнира с "Видеолукс Холдинг", собственик на ритейл парковете "Холидей парк" (Holiday Park), както и хипермаркетите "Практикер" (Praktiker) и "Технополис" (Technopolis), за изграждане на зарядни станции за електромобили.

Първите две зарядни станции бяха инсталирани в ритейл парковете "Холидей парк" в Перник и Хасково, като се очаква инсталирането на още станции на тези и други локации на "Практикер" и "Технополис" в страната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg