EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕИБ и МВФ готови да финансират МСП и държави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕИБ и МВФ готови да финансират МСП и държави

mail08:40 | 19.03.2020прегледи 9562 коментарикоментари 0


ЕС би могъл незабавно да предостави между 28 и 40 млрд. евро в подкрепа на малките и средните компании, засегнати от пандемията от коронавирус, се посочва в писмо до европейската финансова министри от ЕИБ. В писмото се отбелязва, че икономическата активност в Европа спира в резултат на правителствените решения за ограничаване на разпространението на вируса и на социалното поведение. "Произлизащите от това икономически щети са незабавни и широко разпространени", допълва президентът на ЕИБ Вернер Хойер в писмото, видяно от агенция Ройтерс. "Нуждаем се от силен европейски отговор на кризата с коронавируса. Непосредствената икономическа и финансова динамика наближава върховата точка. Ако Европа иска да докаже своята ценност в тази ситуация, тя трябва да действа съвместно", допълва той.

МВФ е готов да мобилизира капацитет от 1 трлн. долара под формата на заеми за борба с икономическо въздействие на пандемията от коронавирус, заяви управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева. В съобщение в блога си, публикувано на уебсайта на МВФ, Георгиева заяви, че глобалният кредитор е получил молби от около 20 допълнителни държави за финансиране програми и те ще бъдат разгледани през следващите дни. Тя не пожела да посочи конкретни имена на държави. "С разпространението на коронавируса необходимостта от координиран и синхронизиран глобален фискален стимул се засилва с всеки час", посочи Георгиева.

Шефът на МВФ предположи, че може да са необходими координирани фискални действия от мащаба на тези по време на финансовата криза през 2008 - 2009 г. Тя сподели, че само през 2009 г. страните от Г-20 са разгърнали стимули за около 2% от техния  БВП или около  900 млрд долара по днешни пари, "така че сега има много повече работа за вършене“. Тя също така призова за "координирани и синхронизирани фискални стимули" от централните банки по света, като добави, че такива действия са необходими, за да се "предотвратят дълготрайните икономически щети".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg