EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Една корупционна идея за раздаване на земя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Една корупционна идея за раздаване на земя

mail11:15 | 14.06.2010прегледи 849 коментарикоментари 0



Йордан Матеев, Икономика на всичко
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев предлага държавата да подарява земи на световни компании за нови производствени мощности:
"За символичния един долар можем да предоставяме буренясали терени, върху които нищо не се случва в последните двайсет години", каза министърът. По думите му земята няма стойност, имат стойност фабриките и заводите, построени върху нея, и работните места.
Идеята е безумна. И съм много изненадан, че я предлага Росен Плевнелиев, един от най-смислените министри в това правителство. Тя е дискриминационна спрямо всички, които не са "световни компании за нови производствени мощности", включително българските компании. В същността си предложението е също толкова сбъркано, колкото и широко разпространените националистически идеи българските компании да имат привилегировано положение спрямо чуждестранните и забраната чужденци да купуват българска земя .
Земята има стойност. И стойността на всяко парче земя може да се разбере като се пусне за продажба на прозрачен и отворен за всички публичен аукцион. Може да се окаже, че е един долар, или пък 1000 долара. Пазарът ще покаже стойността.
Раздаването на практически безплатна земя представлява нелоялна конкуренция спрямо всички компании, които са си купили земята, за да правят бизнес върху нея. Така се нарушава и принципа за равенство пред закона.
Правителството уж се бори срещу корупцията, а това е поредната му идея, която стимулира корупцията. Когато се създават подходящи условия за корупция никакви показни полицейски акции не могат да я спрат.
Реалният проблем на бизнеса в България в момента не е високата цена на земята, а бюрокрацията, корупцията, престъпността и безумното и непоследователно управление на Бойко Борисов. Там трябва да се фокусира правителството, вместо към търсенето на нови корупционни схеми.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg