EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Единният регистър за собствеността се бави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Единният регистър за собствеността се бави

mail18:15 | 27.09.2023прегледи 446 коментарикоментари 0


Данните в единния регистър на държавната и общинска собственост ще започнат да се въвеждат от оторизираните за целта лица, след като те получат достъп до информационната система.

Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков отговори по време на парламентарния контрол на въпрос на депутата Петър Кьосев относно изпълнение на проекта "Изграждане на система за управление на собствеността, включително единен регистър на държавната и общинската собственост", финансиран с безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Добро управление", по Приоритетна ос № 1 "Административно обслужване и е-управление".

Според Кьосев създаването на единен регистър трябва да влезе в употреба на гражданите и държавата час по-скоро, защото ще подсигури пълна прозрачност на общинските и държавни имоти и тяхното стопанисване и управление.

"За съжаление ще ви разочаровам за актуалния статут на въпросния проект, защото между сключването на договора за безвъзмездна помощ от 2021 г. до днес по него не е свършено почти нищо", призна регионалният министър Цеков.  По негови думи са изготвени единствено предложения за промени в закона, които са свързани с регистъра, направен е анализ на процесите и техническите задания за изготвянето на единната система. 

"Проектът по втората му част ще бъде изпълнен изцяло със средства на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) предвид неговата изключителна обществена стойност", обясни Цеков и допълни: "Предвижда се в рамките на една година данните да бъдат въведени, но този срок започва да тече от предоставянето на достъп до информационната система". 

Запитан от Петър Кьосев дали МРРБ разполага с информация за неподадена документация с информация за регистъра, регионалният министър даде отрицателен отговор и подкани народния представител, ако има данни за такова укриване на данни, незабавно да сезира съответните ведомства и институции.  /БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg