EUR 1.9558
USD 1.7985
CHF 2.0523
GBP 2.2730
CNY 2.5176
you tube
mobile version

Единната патентна система на ЕС влиза в сила

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Единната патентна система на ЕС влиза в сила

mail08:39 | 01.06.2023прегледи 723 коментарикоментари 0


С Единната патентна система се отваря вратата за една изцяло нова ера в защитата на интелектуалната собственост в Европа, коментира в интервю за БТА проф. Владя Борисова, председател на Патентно ведомство на Република България. "С единния патент изобретателите и компаниите, работещи на територията на Съюза, ще могат да се възползват от по-широка и по-ефективна патентна защита на по-ниски цени, което е особено важно за по-малките фирми. А участието на България е поредно доказателство за изключително активната ни роля и успешната ни интеграция", допълни проф. Борисова.

С една заявка се получава закрила на изобретението на територията на 17 страни от ЕС

Проф. Владя Борисова изтъкна, че единният патент позволява с една заявка да се получи закрила на изобретението на територията на 17 страни от ЕС, които са се присъединили към Споразумението за създаване на унитарния патент, което е отворено и за останалите страни от Общността.

Когато това стане, действието на унитарния патент ще покрива целия ЕС. Предимството за малките и средните предприятия е бързата процедура по придобиване на закрила и намаляване на таксите за преводи в процедурите по валидиране. С влизането в действие на унитарния патент от 1 юни се очаква да започне работата на Единния патентен съд, който има компетенции да се произнася по дела за нарушения на патентни права, като специфичното е, че съдиите имат юридическа и техническа подготовка, защото патентите са от различни области на техниката и имат специфичен предмет на правен спор. Очаква се Единният патентен съд да поеме всички патентни дела, които са на територията на държавите, присъединили се към съответното споразумение за създаването му, каза проф. Борисова.

Единният патент ще се отрази благоприятно на европейската икономика

Единният патент ще се отрази благоприятно на европейската икономика, защото това е стъпка към създаване на единен технологичен пазар, улесняващ трансакциите в голям икономически регион. Промяната идва на 50-атата годишнина от подписването на Европейската патентна конвенция и представлява исторически момент за иноваторите и защитата на изобретенията в Европа. 

През първите месеци на 2023 г., в периода, в който вече са в сила преходните мерки, целящи да насърчат бързото приемане на новата система, са подадени повече от 2200 искания за единно действие, каза проф. Борисова.

Системата за единния патент отбелязва най-важната реформа в историята на Европейската патентна система от създаването й през 1973 г. Новата система ще позволи еднаква патентна защита във всички участващи държави членки на ЕС, чрез една заявка за патент, подадена в Европейското патентно ведомство. Работата на Единния патентен съд ще предостави централизирана платформа за патентни спорове в цяла Европа. Смята се, че 25-те държави членки на ЕС, обединени в засилено сътрудничество относно пакета за единния патент, съставят общ брутен вътрешен продукт (БВП) от над 14 трилиона евро (съответстващи на 80 на сто от целия БВП на ЕС) и включват население от близо 400 милиона души - повече от САЩ, Канада и Австралия, взети заедно. 


Интервюто с проф. Владя Борисова е направено в рамките на партньорската инициатива между БТА и Патентното ведомство на България, която предвижда в съвместната рубрика "Създадено в България" всяка седмица да бъдат представяни както вписаните в "Златната книга на Патентното ведомство" българи, така и дейността на Патентното ведомство.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg