EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Едва 4% разплащания при еврофондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Едва 4% разплащания при еврофондове

mail11:16 | 11.05.2010прегледи 1146 коментарикоментари 0


Към момента процентът на разплатените средства по европрограмите е 4 на сто, около 30 на сто са договорените средства. Тези цифри никак не са окуражаващи, каза министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев на работна закуска с представители на бизнеса.
Министърът припомни, че се намираме  в средата на програмния период и пое ангажимент процентът на разплащанията да достигне двуцифрено число в края на годината.
Томислав Дончев посочи, че в момента има стръмен ръст на разплащанията. Темпът на месечна база е 7 пъти по-висок, а темпът на договаряне 1,5 пъти. Ако тези темпове се задържат, резултатите няма да бъдат блестящи, коментира министърът. Според него, ако искаме по-добри резултати, темпото трябва да бъде увеличено и да достигне двуцифрено число.
Министър Дончев смята още, че основният проблем е бил в рефлекса да не се поема отговорност. Има все още голяма доза преосигуряване, от гледна точа на това да се създадат всички възможни гаранции, за да няма нарушения, добави Дончев. Според
него трябва да има мяра, защото контролът не трябва да убива реалния процес, а само да контролира.  Сега е моментът освен всички спешни мерки да започнем планирането на следващия програмен период, добави Дончев.
Според него няма държава, която с помощта на средствата от ЕС да е направила всичките си хора богати, не и пряко. Мерките, финансирани със средства от ЕС, имат по-скоро отключващ характер, те трябва да дадат началото на някои процеси, да
променят обществени политики по по-правилния начин. Те не трябва да бъдат приемани като благотворителност, заяви министърът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg