EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Едва 50% събираемост при топлофикациите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Едва 50% събираемост при топлофикациите

mail17:00 | 26.10.2012прегледи 862 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Има реална опасност топлофикациите да останат без синьо гориво през идващия зимен сезон заради задълженията си към "Булгаргаз".Към момента дружествата дължат на обществения доставчик над 170 млн. лв като най-голям длъжник е Топлофикация-София, която има просрочени задължения в размер на 134 млн. лв. Това коментира изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов, който взе участие на конференция за бъдещето на топлофикационния сектор в България, организирана от Асоциация на топлофикационните дружества.
По думите на Гогов натрупаните задължения допринасят за това от Булгаргаз да отчитат загуба за над 200 млн. лв. Недостигът на тези пари принуждава дружеството да търси нов заем за закупуване на природен газ, тъй като съгласно лицензията, то е задължено да осигури непрекъснатост на доставките.
„Булгаргаз" може и да изчезне, ако не се приемат законови промени, които да позволяват на топлофикациите индивидуално да изключват нелоялните си клиенти, коментира още Гогов. Газовата компанията няма средства дори за първото авансово плащане към доставчиците. Поради тази причина авансово ще трябва да бъде платен от клиентите и заявеният природен газ.
Гогов обясни още, че новите договори с клиентите са подготвени и ще бъдат подписани веднага, след като се подпишат и новите договори за доставка с "Газпром", които са готови на 95%, но той не коментира конкретните условия по тях.
По време на пресконференцията стана ясно също, че основният проблем на топлофикационния сектор е ниската събираемост на вземанията на потребителите. В момента тя е около 50%. За да могат дружествата да се справят обаче в днешната финансова криза, трябва поне 70% събираемост. Средно 24% е загубата по преносната мрежа на топлофикациите за страната, което допълнително услужнява положението.
Някои от експертите настояха, че е крайно време да се приемат мерки, с които да се спира парното на индивидуалния некоретктен платец, както и на етажната собственост, която не е платила или пък да се намерят стимули, с които да се поощряват редовните платци, като им се осигуряват по-добри условия.

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1965