EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Египет: АЕЦ „Дабаа“ изпреварва сроковете си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Египет: АЕЦ „Дабаа“ изпреварва сроковете си

mail17:40 | 23.11.2023прегледи 492 коментарикоментари 0


Специалисти от „Росатом“ започнаха монтажа на корпуса на уловителя на стопилката на втори енергоблок на АЕЦ „Ел Дабаа“ в Египет почти година преди заложения срок.

На официалната церемония по случая присъстваха ръководители от ядрения регулатор на Египет (NPPA) и представители на главния изпълнител на проекта - руската държавна корпорация „Росатом“ и дъщерното ѝ дружество АО АСЕ. 

АЕЦ „Дабаа“ е първата атомна електроцентрала в Египет, която ще бъде построена в град Ел Дабаа, в провинция Матрух, на брега на Средиземно море, на около 300 километра северозападно от Кайро. Тя ще има четири енергоблока с мощност 1200 мегавата всеки с реактори с вода под налягане тип ВВЕР-1200 от трето поколение. 

Уловителят на стопилката е ключово оборудване за пасивната система за безопасност на реакторите ВВЕР-1200 и включва няколко части с общо тегло от 700 тона. В случай на аварийна ситуация уловителят може да задържи фрагменти от разтопената активна зона на реактора и да спре евентуално изпускане на радиация извън защитната обвивка на сградата на реактора.

 „Преди по-малко от два месеца монтирахме уловителя на стопилката в първи енергоблок, което на практика показва, че изграждането на двата енергоблока върви почти успоредно. До края на тази година планираме да излеем първия бетон в основата на четвърти енергоблок, което ще отбележи края на подготвителния период и прехода към основния етап от изграждането на АЕЦ „Дабаа“. Всичко това е резултат от добре координираната работа на единния екип между Възложител и Изпълнител“, заяви президентът на АО АСЕ Андрей Петров.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg