EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕВФ не е измислен заради Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕВФ не е измислен заради Гърция

mail14:08 | 15.03.2010прегледи 562 коментарикоментари 0


Европейски валутен фонд (ЕВФ) е необходим, защото има нужда от по-строги правила, тъй като Пактът за стабилност и растеж не е достатъчен, заяви министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле в интервю за германския вестник "Билд".
Предложението за ЕВФ не бе направено заради Гърция, подчертава министърът. Сегашната криза трябва да бъде разрешена с наличните механизми, а гръцкото правителство заслужава голямо уважение заради усилията да намали разходите, отбелязва той.
"Нуждаем се от ЕВФ, защото са необходими по-строги правила, тъй като Пактът за стабилност и растеж не е достатъчен", заявява Шойбле.
Един Европейски валутен фонд би дал възможност за по-интензивен надзор и по-строги санкции. "Не бива да се оставяме отново да бъдем измамени по този начин. Само по този начин ще бъде запазено доверието в еврото", казва той.
Валутният съюз се нуждае от по-строги правила, включително и възможността в извънреден случай да изключи от еврозоната страна, която не води правилно финансовите си дела. Самото съществуване на подобна вероятност вече би довело до създаването на съвсем различна дисциплина, уточнява министърът. 
Европейският съюз се нуждае от ЕВФ въпреки наличието на  Международния валутен фонд (МВФ), към който по-рано се обърнаха Унгария и Литва.
"Унгария и Литва са страни членки на ЕС, но не и на еврозоната. Само страните, които са приели еврото са прехвърлили националната си парична политика към Европейската централна банка (ЕЦБ) и в това е разликата. Страните от еврозоната трябва
да решават проблемите със собствените си сили, тъй като в противен случай вече няма да бъдат вземани на сериозно от САЩ и Китай", подчертава Шойбле.
След близо двуседмичен престой в болница днес Шойбле ще участва в срещата на министрите на финансите на страните от еврозоната в Брюксел, на която ще бъдат обсъждани и темата за Европейски валутен фонд, и темата за намирането на решение на
гръцката финансова криза, допълва ДПА. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg