EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Евтини жилища на пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евтини жилища на пазара

mail14:15 | 15.04.2013прегледи 1339 коментарикоментари 0


Сериозен ръст на сделките за жилищни имоти в ниския ценови сегмент, отчитат от агенция за недвижими имоти за първото тримесечие на 2013 година. Общо 4 от 5 сделки или 80% от договорките за периода януари-март са сключени за жилища на стойност под 50 000 евро. Закупените имоти са разположени главно в периферните квартали на столицата, а площта им варира между 45 и 75 кв.м.
Покупката на жилище се улесни и от политиката на банките през последните месеци, се посочва още в анализа. Макар да не се наблюдава осезаем ръст в кредитирането, популярност набраха потребителските кредити, които вече достигат и до 50 000 лева. Това позволява на редица купувачи да прибегнат до външно финансиране за покупка на имот, без да преминават през процедурата по теглене на ипотечен кредит.
По данни на агенцията за първи път сме свидетели на силни по отношение на активността на сделките януари и февруари, тъй като обикновено стартовите два месеца на годината се свързват със сравнително по-пасивен пазар. Това, според експертите от компанията, се дължи на факта, че купувачите разбират, че спадът на цените е в миналото, а новите строежи са далеч по-малко като обем на фона на тези отпреди няколко години. В допълнение към това голям процент от хората считат съхранението на парите си в банка за несигурно.
{advertise]„Понижението на цените няма как да продължи, като до края на годината очаквам дори лек ръст. Считам, че през 2014 г. цените на имотите ще бъдат по-високи спрямо настоящата година”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор. „В същото време инвестицията в имот винаги е по-сигурна от съхранението в банка. Много хора оставиха в сметките си гарантираната при фалит сума от 196 000 лева, а с допълнителните средства активизираха търсенето си на качествен имот”, допълва Павлов.
Според анализа по-голямата част от закупените през периода апартаменти са в квартали като Обеля, Гевгелийски, Свобода, Овча Купел, Лагера, Манастирски ливади, Люлин, Младост, но и района на широкия център. Интересна сделка е покупката на 3-стайно жилище в Обеля с квадратура 80 кв.м за 30 000 евро. Апартамент с площ от 65 квадрата в Гевгелийски е продадено за 28 000 евро, а къща в Мировяне с площ от около 130 кв.м е струвала на новия си собственик 37 000 евро.
По данни на агенцията около 14% от жилищата, купени през периода януари-март, са с цел инвестиция.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg