EUR 1.9558
USD 1.7805
CHF 2.0314
GBP 2.2604
CNY 2.4980
you tube
mobile version

Еврохолд на печалба, отнет лиценз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврохолд на печалба, отнет лиценз

mail11:15 | 12.06.2023прегледи 769 коментарикоментари 0


“Еврохолд“ ще обжалва решението за несъстоятелност на “Евроинс Румъния“ на база изключение за противоконституционност. Това съобщават от дружеството на интернет страницата си. Съдът в Букурещ потвърди неплатежоспособността на застрахователната компания "Евроинс Румъния", установена от румънския Орган за финансов надзор (ASF) с решение през март. Присъдата не е окончателна, но подлежи на изпълнение, съобщи Диджи24. 

"Еврохолд България" АД отбелязва увеличение на финансовите си резултати през първото тримесечие, показва консолидираният отчет на дружеството за периода, разпространен от холдинга.

За януари-март "Еврохолд" отчита общи приходи от близо 1,52 млрд. лева и печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) в размер на 326,5 млн. лева. Нетният финансов резултат е приблизително 264 млн. лева, пишат от компанията.

Енергийният бизнес, който оперира под бранда "Електрохолд", подобрява своята обща рентабилност, независимо от спадащите цени на свободния пазар в сравнение с първото тримесечие на 2022 г. През март "Електрохолд" сключи 10-годишен договор с  Йетел (Yettel) и CETIN-България за доставка на електроенергия от възобновяеми източници. Основна част от потреблението по този договор ще бъде осигурена от фотоволтаичната централа "Верила" 124  мегавата (MW), която е най-голямата досега в България.  

Извън Румъния застрахователният бизнес на "Еврохолд", концентриран в "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ), се развива стабилно. През март лицензът на румънския застраховател на групата беше отнет от местния регулатор, за което ръководството на компанията вече информира, че е извършено неправомерно, в нарушение на европейското законодателство и ще бъде оспорено по съдебен път, заявяват от компанията. 

Ако се приспадне загубата от преустановена дейност заради казуса с Румъния, групата приключва 2022 г. с EBITDA в размер на 244,5 млн. лева и положителен нетен финансов резултат от близо 21,8 млн. лева, съгласно консолидирания одитиран отчет за периода. С резултатите си през първите три месеца на 2023 г. "Еврохолд" компенсира счетоводната загуба за предходната година.       

“Преди две години предприехме голяма стъпка в новата ни стратегия за развитие, навлизайки в енергийния бизнес и това вече се отплаща. Дейността на "Електрохолд" е с най-голямо значение за представянето ни. В ход е изграждането на вертикалния бизнес модел, който обявихме и който включва производство на енергия от възобновяеми източници, дистрибуция, доставка и търговия с чиста електроенергия. Това създава солидни възможности за растеж и се вписва напълно в стратегията на ЕС за зеления преход. По отношение на застрахователния бизнес, независимо от регулаторния удар, който получихме в Румъния, ние няма да се отклоним от мисията, която отстояваме през всички години в този бранш - да предоставяме качествени, надеждни застрахователни услуги, за които милионите ни клиенти в региона винаги са разчитали на нас. Вярваме, че с подкрепата на акционерите и партньорите ни ще преодолеем неблагоприятните последици от развитието на румънския казус, ще продължим процеса на диверсификация на портфейла ни и ще реализираме добра година,” коментира Асен Минчев, изпълнителен директор на "Еврохолд".  

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg