EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврофондовете - вариант за новите терминали край Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврофондовете - вариант за новите терминали край Варна

mail09:10 | 22.12.2010прегледи 502 коментарикоментари 0


Преместването на пристанище "Варна" и изграждането на нови зърнен и контейнерен терминал може да стане с пари от оперативните програми, а не чрез заем от Япония, каза днес във Варна генералният директор на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" Георги Генчев. Той участва в кръгла маса за бъдещето на пристанището в крайморския град. В дискусията участваха депутати, представители на местната власт, на браншови организации и на бизнеса.
Има шанс територията на настоящия порт да стане зона за обществен достъп, като се оформи и пътническият терминал, посочи Генчев. Той съобщи, че на последното заседание на Комитета по наблюдение предприятието вече е одобрено като бенефициент по оперативната програма "Транспорт". По думите му са приети три проекта. Единият ще се реализира в Бургас и е на стойност 30 милиона евро. По 25 милиона евро ще бъдат осигурени за изграждането на нови зърнени терминали в Русе и в Лом.
Генчев съобщи, че одобрява проекта на ръководството на пристанището във Варна за изграждане на новите терминали преди Аспаруховия мост в града. Проектът бе представен за пореден път от директора на порта Данаил Папазов. По думите му предложеният терен е собственост на държавното предприятие, а дълбочината на морето на това място е достатъчна за обслужване на големи кораби. След презентацията Генчев уточни, че предпроектните проучвания могат да приключат до 2013 година, а през следващия програмен период да започне реалната работа по новите терминали с европейско финансиране. Другите пътища за намиране на средства са избор на концесионери или търсене на частни инвеститори.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg