EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Еврофондове срущи нелегалната емиграция с Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврофондове срущи нелегалната емиграция с Турция

mail18:20 | 07.12.2022прегледи 886 коментарикоментари 0


"С програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция 2021 – 2027 заявката ни е да бъдем максимално актуални с решение за нуждите в региона. Във възможно най-кратки срокове могат да стартират заложените в нея мерки за справяне с нелегалната миграция, която поставя сериозни предизвикателства в момента". Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева при откриването на първото заседание на Комитета за наблюдение по програмата (Интеррег VI-А) България Турция 2021-2027 в Одрин. Сред приоритетите й са подпомагане на бизнеса в зеления преход и интегрираното териториално развитие. Общият й бюджет е 34,4 млн. евро, съобщиха от Министерството.

Участниците в заседанието одобриха Насоките за кандидатстване по стратегическия проект на програмата. 1,7 млн. евро, какъвто е бюджетът му, ще бъдат насочени към обучения, обмяна на опит и добри практики за повишаване на капацитета на полицейските управления за справяне с миграцията. Ще бъдат финансирани още мерки за подобряване на сигурността, както и за доставка на специализирано оборудване за повишаване на техническата готовност на проектните партньори. Стратегически партньори от българска страна ще бъдат областните дирекции на Министерството на вътрешните работи в Хасково, Ямбол и Бургас, а от турска – управите на провинциите Одрин и Къркларели. Проектът ще бъде финансиран по линия на специфичната цел "Подобряване управлението на миграцията" по третия приоритет на програмата "По-сигурен трансграничен регион".

По време на заседанието на Комитета за наблюдение беше отчетен и напредъкът в изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България – Турция 2014 – 2020. По нея са финансирани общо 101 съвместни проекта на обща стойност 28,7 млн. евро. Изпълнението на 98 от тях е приключило успешно. Изплатените средства са 24,6 млн. евро или 83 на сто от бюджета на програмата, а сертифицираните са 22 млн. евро или 73 на сто. По стратегическия проект "Трансграничните региони сътрудничат за Син растеж" (BLUE GROWTH COLLABs) са обновени и оборудвани изследователски лаборатории в Университета "Проф. Д-р Асен Златаров" – Бургас и Тракийския университет в Одрин, които търсят приложно поле на научни разработки за справяне със замърсяването в Черно море.

Направените препоръки  от междинната оценка на програмата за периода 2014 – 2020 за използване на комбинация от стратегически проекти и безвъзмездна помощ са взети под внимание както при обявяването на третата покана – за стратегически проект, така и при изготвянето на програмата (Интеррег VI-А) България Турция 2021-2027.

Програма ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция 2021-2027 е програма за трансгранично сътрудничество, финансирана от Европейския съюз със средства по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП ІІІ).

Общата цел на програмата е укрепване на териториалното сближаване на трансграничния регион България-Турция като се предостави подкрепа за повишаване конкурентоспособността на местната икономика, дигитална и зелена трансформация и разширяване на достъпа и подобряване на качеството на услугите от общ интерес, включително намаляване на замърсяването и негативните ефекти от изменението на климата, както и подкрепа за съвместни действия за институционално и оперативно сътрудничество за укрепване на доброто управление на миграцията в трансграничния район.

Програмата ще финансира проекти по три приоритета: Щадящ околната среда трансграничен регион, Интегрирано развитие на трансграничния регион и По-сигурен трансграничен регион, по който ще се изпълнява предварително дефиниран проект от стратегическо значение, свързан с укрепването на капацитета на правоприлагащите институции от двете страни на границата за справяне с незаконната миграция в дух на сътрудничество и солидарност.

Бенефициенти могат да бъдат микро, малки и средни предприятия, включително организираните като кооперации и социални предприятия, местни/регионални органи и регионални структури на централни публични органи, НПО, академични, научни, социални и обучителни институции.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg