EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврофонд: Хората с МРЗ са ощетени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврофонд: Хората с МРЗ са ощетени

mail08:45 | 10.07.2020прегледи 584 коментарикоментари 0


Работниците на  минимална работна заплата в цяла Европа са в особено положение. От една страна те все по-често ще бъдат използвани при реализация на мерките за задържане и реагиране на COVID-19;  от друга страна  има вероятност  те по-често на бъдат съкратени или притеснени от работата си в засегнати от инфекцията сектори.  Има висок процент от  работниците на МРЗ  в икономически мобилизирани сектори като услуги за почистване (16%), селско стопанство (15%) и търговия на дребно (13%); но също и сред най-силно засегнатите като хотелиерство (16%),  изкуства, развлечения, отдих (15%) и домашна работа (14%).

Тези констатации  подробно са описани в новия годишен преглед на Еврофонд за минималните заплати през 2020 г. Докладът представя ситуацията по отношение на минималните заплати в Европа непосредствено преди избухването на пандемията и анализира как последните промени са я повлияли допълнително. Той показва, че въпреки скорошното увеличение на минималните заплати в цяла Европа, 7 от 10 работници с минимална работна заплата имат  финансови затруднения  в сравнение с по-малко от половината други работници. Финансовата несигурност варира значително в отделните страни, като по-малко от 10% от работниците с минимална работна заплата не свързват двата края в Дания, Финландия, Германия и Швеция; докато  50% до 60% в България, Хърватия и Кипър и 80% в Гърция са в това положение.

Пандемията ще допринесе за финансовата несигурност на работниците с минимална работна заплата, въпреки  важността на тяхната работа в много сектори. Освен това тя постави по-голям акцент върху значението на работата на Европейската комисия и нейната инициатива, основана на консенсус, за справедливи минимални заплати.

Говорейки за констатациите на доклада, Кристин Аумайр-Пинтар, ръководител на научните изследвания на Eurofound, заяви, че „COVID-19 е довел до значителни смущения както на пазара на труда, така и в много сфери на Европа, като хората на МРЗ са непропорционално изложени не само на рисковете за здравето, но и върху въздействието на кризата върху заетостта. Европа трябва да бъде обединена в поставянето на интересите на работниците с минимална и ниска заплата на преден план в мерките за възстановяване. "

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg