EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврофермер на 2018 е Боян Бурчин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврофермер на 2018 е Боян Бурчин

mail10:03 | 17.01.2019прегледи 1738 коментарикоментари 0


Боян Бурчин получи купата за Еврофермер на 2018 г. на специална церемония. Той е управител на фирма "Зора - Агро" ООД - Вълчедръм, създадена през 1992 г. Семейство Бурчини обработват около 13 хиляди декара земя край градчето, основно в района на фирмената база. Сеят пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, рапица. Дават хляб на около трийсет души. В стопанството му са въведени редица съвременни технологии, които спомагат за прецизната работа, за по-добрата организация на процеса, за оптимизиране на разходите и последващия контрол, обясни награденият фермер.

По думите му земеделието е изключително благодарен бизнес. "Енергоемък е, но когато правим всичко по правилата, ни се отплаща". Бурчин обаче има и проблеми, за които споделя - "всичко е много скъпо - горива, консумативи, техника, семена, торове, препарати. Заплатите растат непрекъснато. А ние, земеделците, сме от тази страна на бариерата, която не ни дава да определим нито една цена. Когато произведем продукцията, други ни казват колко да струва". Голяма част от производството на фермера е био и тази и миналата година той е срещнал доста трудности за реализиране на продукцията си, предимно от царевица и слънчоглед, споделя стопанинът.

Призът "Млад еврофермер на годината 2018г." е за Бисер Борисов. Той е председател на обслужващата производствено-потребителна кооперация "Победа-93" от свищовското село Хаджидимитрово.

Бурчин и Борисов са избрани сред 11 номинирани от цялата страна фермери. Наградите им връчи днес зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов.

Конкурсът е журналистическа инициатива на вестник "Агробизнесът", който от тази година преминава в електронен вид. Еврокомисарят по земеделие Фил Хоган поздрави в свое писмо тази година участниците в конкурса еврофермер на България, като признание за ролята на земеделските производители в обществото ни. "Земеделските стопани са работниците от първа линия на нашето общество, нашата бойна единица, която осигурява разнообразни ползи и обществени блага и са в сърцето на общностите", коментира Хоган.

По думите на еврокомисаря фермерите в Европа живеят във вълнуващи времена, изправни пред нови предизвикателства и възможности. Европейският съюз, чрез Общата селскостопанска политика, ще продължи да подпомага вашата работа, посочва в обръщението си към фермерите Фил Хоган. Заради това ЕК предлага модернизирането и опростяването на ОСП с по-справедливо и по-целенасочено разпределение на преките плащания, по-големи амбиции по отношение на промените в климата и опазването на околната среда, действия за растеж и работни места в селските райони и подкрепа на младите фермери. Това предложение може да донесе и реални ползи за България като продължаващ приоритет на директните плащания за малките и средните земеделски стопани, по-голяма гъвкавост и опростяване, коментира Хоган.

В приветствието си към наградените и номинирани фермери земеделският министър Румен Порожанов посочва, че земеделието е стратегически отрасъл с ключова роля за стабилността на българската икономика, българското селско стопанство поддържа стабилни макропоказатели с ръст на производството на храните и фуражите, опазване на околната среда, хуманното отношение към животните и въвеждането на нови технологии и иновации.

Номинациите за еврофермер и млад еврофермер на годината е доказателство за това, посочва Порожанов в приветствието си.

Носителят на приза еврофермер Боян Бурчин, който се занимава с отглеждането на зърнени култури и достига високи добиви, е успял да развие своята дейност в унисон с еропейските изисквания и се интересува в новостите в бранша, които прилага на практика, което е гаранция за успех, коментира земеделският министър.

Младият еврофермер Бисер Борисов е също в сферата на зърнопроизводството. Иновативността, иницативността, конкурентоспособноста и предприемачеството в силно конкурентна и динамична среда ще им открива нови възможности за реализация, е убеден министър Порожанов./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037