EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврото се понижи до стойност от октомври 2008 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото се понижи до стойност от октомври 2008 г.

mail09:12 | 17.05.2010прегледи 675 коментарикоментари 0


Еврото падна до 1,2333 долара - най-ниската му стойност по отношение на долара от октомври 2008 г.  малко след 0 ч. по Гринуич тази нощ заради продължаващи опасения за дълга на страните от еврозоната, предаде Франс прес.
На 28 октомври 2008 г. европейската валута падна до 1,2329 долара.
Инвеститорите продължават да хранят опасения от високото равнище на дълга на редица страни в еврозоната, сред които са Гърция, Португалия и Испания, въпреки спасителния план от 750 милиарда долара, изработен миналата седмица от Европейския съюз и Международния валутен фонд, отбелязва АФП.
Значителен спад на индексите настъпи тази сутрин на фондовата борса в Токио под влияние на финансовите проблеми на редица страни от Европейския съюз, предаде ИТАР-ТАСС. С 1,55 на сто спадна за първите петнайсет минути японският индекс Никей, който фиксира курса на акциите на 225 водещи японски компании. С
11,76 пункта спадна индексът ТОПИКС, отразяващ средната стойност на акциите на компаниите в елитната секция на борсата.
Главна причина за спадането на индексите е рязкото поскъпване на йената към еврото. в 9 ч. токийско време (3 ч. българско) едно евро се разменяше за 114 йени - почти с 2 йени по-малко, отколкото в петък следобед. На токийската борса оказа негативно влияние и същественото спадане на индексите в петък на пазарите в Западна Европа и САЩ, отбелязва ИТАР-ТАСС.

По думите на еврокомисаря за енергетиката, германецът Гюнтер Йотингер "най-голямата заплаха, която тегнеше над нашата валута, е зад гърба ни".
В интервю за днешното издание на германския в. "Тагесшпигел" Йотингер казва следното: "Мисля, че с решенията, които бяха взети миналата седмица, еврото може да бъде стабилизирано. Основните проблеми - укрепването на бюджетите на държавите членки - могат да бъдат решени. Вярвам, че най-острата заплаха, която бе надвиснала над валутата ни, вече е зад гърба ни", посочва еврокомисарят, цитиран от Франс прес.
При все това Йотингер уточнява, че "битката все още не е спечелена.
"Ние спечелихме малко време, (но) битката ще бъде спечелена, едва когато бъдат представени бюджетите за 2011 година.  Във всички страни членки и най-вече в еврозоната ние трябва да покажем, че от идната година ние намаляваме задлъжнялостта си и се стремим към балансирани бюджети", допълва Йотингер.
Европейските ръководители изработиха механизъм за оказване на финансова помощ на стойност 110 милиарда евро за три години на Гърция заедно с държавите членки и втори план за 750 милиарда евро, за да не се допусне гръцката криза да се разпростре и в други държави, изпаднали в затруднено положение.
В същото време днес еврото достигна нов четиригодишен минимум, след като курсът му спрямо долара спадна до 1,2243 долара при междубанковата валутна търговия в Токио, а финансовите министри от еврозоната се събират днес, за да търсят начини да спрат срива не единната европейска валута.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg