EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврото под огромен натиск днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото под огромен натиск днес

mail16:30 | 28.04.2010прегледи 1146 коментарикоментари 0


Курсът на еврото спадна до 1,3143 долара по същото време, което е нов минимум от една година, отразяващ опасенията от разпространение на гръцката криза в еврозоната, припомня Франс прес.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви днес в Токио, че държавите от ЕС, Комисията и Европейската централна банка (ЕЦБ) "са решени да гарантират стабилността на еврозоната", предаде Франс прес.
"Не изпитвам никакво съмнение, че на гръцките потребности ще бъде отговорено навреме", заяви Барозу на пресконференция във връзка с срещата на високо равнище ЕС - Япония.
"Преструктурирането на дълга (на Гърция) не е вариант. Държавите членки на еврозоната, Европейската комисия и ЕЦБ са решени да гарантират финансовата стабилност на еврозоната", допълни Барозу.
Лихвите по 10-годишните гръцки облигации днес по обяд надвишиха 11 на сто - нещо безпрецедентно за страна от еврозоната.Гърция ще получи това, от което се нуждае. Европейската комисия заедно с Европейската централна банка и Международния валутен фонд действат по условията за активиране на плана за финансова подкрепа на Гърция и очакваме всичко да е готово през следващите дни. Това заяви днес говорител на Европейската комисия  във връзка със засилващите се критики срещу комисията и другите ръководни европейски институции, че са прекалено мудни в търсене на решение на гръцкия проблем. Свързан с трудностите на страната да покрива огромния си държавен дефицит, този проблем би могъл да повлече надолу цялата еврозона и да предизвика тежка криза в целия Европейски съюз.
Изявлението на говорителя бе очевидно направено и с успокояваща цел, след като снощи кредитната агенция S&P понижи кредитния рейтинг на Гърция. Това предизвика буря на световните финансови пазари и оскъпи до рекордни равнища лихвите по нови заеми, които Гърция  би търсила на свободния пазар..
В тази връзка говорителят съобщи, че Европейската комисия готви "регулаторна рамка" за работата на кредитните агенции, която скоро ще бъде представена.
Не коментираме и няма да коментираме работата на кредитните агенции. Но все пак очакваме при изготвяне на оценките им за страните да се вземат предвид всички фактори. По отношение на Гърция, например, волята на всички страни в еврозоната е да окажат помощ на страната, подчерта той.

Въпросът за точната сума на заема от Международния валутен фонд (МВФ) за Гърция е сред въпросите, които в момента се обсъждат между правителството в Атина и експертите от фонда. Това съобщи днес гръцки правителствен източник, цитиран от Франс прес.
На въпрос за поместените в някои медии информации, според които МВФ планира да увеличи вноската си в механизма за оказване на финансова помощ на Гърция с от 5 до 10 млрд. евро, източникът отговори, че не може да потвърди подобна информация."Нищо не можем да потвърдим, всичко е в процес на обсъждане, всички въпроси остават открити", посочи източникът.Към момента договореният между ЕС и МВФ механизъм за помощ предвижда вноскав размер от 30 млрд. евро от страна на Брюксел и в размер от 15 млрд. евро - от страна на Фонда


Тагове: евро, криза, Гърция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014