EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврото на ръба на пропастта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото на ръба на пропастта

mail09:40 | 21.07.2011прегледи 791 коментарикоментари 0


Германските, френски и други европейски ръководители, но и издания, които досега порицаваха Гърция, прозряха истината, че проблемът не е просто и най-вече в окаянато й финансово състояние, а опира вече до съдбата на общата европейска валута - еврото.
В Германия бушува истинска битка за това какво трябва да се направи във връзка с дълговата криза и еврото. Волфганг Шойбле предупреждава за рухване на еврото, писа  консервативният в. "Велт" по повод изявления на германския финансов министър пред друг германски вестник - "Алгемайне цайтунг".
В страната, хегемон на ЕС, където е видно, че доминират националистическите среди на политическата сцена, се надигна старото поколение политици, преживели бедите от Втората световна война, които истински са вярвали в европейската интеграция като политическа опция, отлично хармонизираща с интересите на Германия. Безпокоя се, както мнозина други, за ставащото в Европа и еврото, заяви бившият десен канцлер Хелмут Кол пред "Билд". Доста по-рязък бе дългогодишния политик и либерален външен министър Ханс-Дитрих Геншер. "Който иска сега да върне Европа назад, разрушава основите за едно мирно бъдеще на децата", предупреди той.
Бившият финансов министър Тео Вайгел бе още по-строг в предупреждението си към своите сънародници. "Има опасност Европа да се окаже в ситуацията, в която попадна през 1918 г. в края на Първата световна война, когато Вторият Райх претърпя поражение, бе разделен и изолиран. Германия няма вече да е обградена от приятели и партньори, а от неприятели", каза той.
Трябва да спасим Гърция, за да спасим Европа, писа във в. "Либерасион" Мартин Обри, лидерката и кандидатка на френските социалисти за президентския пост през 2012 година. Подкрепата ни за Гърция е изискване за солидарност между народните , но и подкрепа за самите нас, за работните ни места, за териториите ни. Всеки европеец трябва да каже: помагайки на Гърция, помагаме на себе си, трябва силно да кажем, че не рейтинговите агенции определят бъдещето на нациите, подчерта гневно тя.
Кой иска да унищожи еврото, писа в. "Либерасион", изтъквайки, че сценарият за рухване на еврото съвсем не изглежда невъзможен. Впечатляваща бе тази седмица и уводната статия за дълговата криза в дясното германско списание "Фокус". Почти всички западни държави са натрупали от половин век растящи дългове. Дълговата криза еволюира в криза на законността на демокрациите. Ако западните държави могат да съществуват само с нови дългове, то тогава в скоро време вече няма да ги има. Те губят своята цялост. Демокрацията внезапно оголя, защото всичко се купува с чужди пари, настоящето получавакредити от бъдещето. В този случай вече е невалидно схващането,че цялата власт произтича от народа, по-скоро тя произтича от заемите, писа изданието.


 


Тагове: евро, съдба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161