EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврото губи от паунда и франка днес, US нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврото губи от паунда и франка днес, US нагоре

mail16:00 | 04.06.2010прегледи 2209 коментарикоментари 0


Курсът на еврото днес отбеляза поредния си четиригодишен минимум на фона на подновените опасения, свързани с финансовата ситуация в еврозоната, и в  очакване да бъдат публикувани месечните данни за безработицата в САЩ, предадоха Франс прес и ДПА.
Към 14:50 часа българско време днес единната европейска валута се разменяше за 1,2038 долара-най-ниската стойност от 3 април 2006 година.

"Не се разпознават фундаментални причини за спада", коментира анализатор от водещата банка HSBC. Все още обаче е висока несигурността за състоянието на банките, за бъдещето на еврото, за суверенните дългове и за икономическия растеж, отбелязва АФП.
Тази несигурност даде отражение и на по-широк фронт. Еврото поевтиня също спрямо британската лира и швейцарския франк, допълва ДПА.
В днешната търговия бе отчетен исторически курс от 1,3867 швейцарски франка за едно евро.

Цените на петрола обаче се повишиха днес в европейската търговия заради оптимизма на инвеститорите, че данните за заетостта в САЩ, които се очакват по-късно през деня, ще разсеят опасенията за силата на икономическото съживяване на най-големия потребител на горива в света, предаде Reuters.
Американският лек суров петрол с доставка през юли повиши цената си с 48 цента до 75,09 на сто за барел днес по обед, а лондонският сорт Брент от Северно море със същия срок на доставка поскъпна със 72 цента до 76,13 долара за барел.
Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се повиши с 1,71 долара до 72,86 долара за барел, се посочва в днешното съобщение на картела, цитирано от ИТАР-ТАСС.
В сряда един барел петрол на организацията се търгуваше за 71,15 долара за барел.
За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. н. петролна кошница, включваща 13 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела. Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата" на ОПЕК предходния работен ден.

 
В късния следобед курсът на долара се вдигна силно до нов четиригодишен връх срещу еврото след новината, че щатската икономика е разкрила 431 хил. нови работни места през май, а равнището на безработица е паднало от 9,9% на 9,7%.

Икономистите очакваха по-голямо увеличение на заетостта, но въпреки това курсът на еврото срещу долара падна под 1,21 долара за евро за първи път от април 2006 г. насам.

Към 19:10 часа българско време днес единната европейска валута се разменяше за 1,1972 долара - най-ниската стойност от 24 март 2006 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg