EUR 1.9558
USD 1.9186
CHF 2.0013
GBP 2.3387
CNY 2.8415
you tube
mobile version

Евросъд: Apple не дължи данъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евросъд: Apple не дължи данъци

mail07:02 | 17.07.2020прегледи 538 коментарикоментари 0


Общият съд на Европейския съюз обяви, че отменя решението, взето от Европейската комисия във връзка с неплатени за минал период ирландски данъци от дъщерните дружества на американската компания Apple Inc. - Apple International Sales International (ASI) и Apple Operations Europe (AOE) на стойност 13 млрд. евро, съобщава Ройтерс.

Вторият по значимост съд в ЕС заяви, че Комисията не успяла да докаже, че технологичният гигант е получил специално третиране, посочвайки също така, че "е била начислена правилната сума ирландски данък в съответствие с нормативните ирландски правила за данъчно облекчение".

"Ирландия обжалва решението на ЕК въз основа на това, че Ирландия не предоставя държавна помощ и решението днес от съда подкрепя това мнение", заяви европейските съдии, позовавайки се на правилата на ЕС за конкуренцията.

Решението от 2016 г. и рекордната сума са част от репресивните мерки на Европейската комисия по отношение на сделки за данъчни облекчения между мултинационални компании и някои държави от ЕС, използвани като "данъчен рай", включително Ирландия.

Ирландия приветства решението на втората най-висша европейска съдебна институция.

"Ирландия винаги е била наясно, че не е предвидено специално третиране за двете компании на Apple. Точната сума беше начислена в съответствие с нормативните правила за данъчно облагане в Ирландия", се казва в изявление на финансовото министерство на страната.

Ирландия обжалва решението на ЕС "въз основа на това, че Ирландия не е предоставила държавна помощ" и решението днес на съда подкрепя това мнение", се казва в съобщението.

Американската компания Apple също заяви, че е доволна от решението на европейския съд, с което се отхвърли заповедта на ЕК производителят на iPhone да плати дължими за предходен период данъци в размер на 13 млрд. евро.

"Този случай не беше в това колко данък плащаме, а там, където се изисква да го платим. Гордеем се, че сме най-големият данъкоплатец в света, тъй като знаем важната роля на данъчните плащания в обществото", заяви Apple.

От своя страна европейският комисар по конкуренция Маргрете Вестагер обеща в сряда да продължи борбата си срещу данъчните мерки, използвани от мултинационални компании, въпреки днешния неуспех в европейския съд

Тя каза, че ще проучи решението на Общия съд на ЕС, преди да вземе решение за следващата стъпка. "Европейската комисия ще продължи да разглежда агресивни мерки за данъчно планиране съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, за да прецени дали те водят до незаконна държавна помощ", посочи тя в специално изявление.

"В същото време прилагането на държавна помощ трябва да върви ръка за ръка с промяна в корпоративните философии и правилното законодателство за справяне с пропуските и гарантиране на прозрачност", допълни Вестагер.

Европейската комисия не може да каже колко време може да отнеме да реши дали да обжалва съдебното решение, заяви говорител на ЕК пред репортери.

"Що се отнася до времето, необходимо за вземане на решение за следващите стъпки ... не можем да кажем повече за това, колко време ще ни отнеме да проучим последиците от това решение толкова бързо след издаването му", заяви говорител на Комисията на редовен брифинг./БНР


Тагове: ЕС, Apple, данъци
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg