EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Евростат: Скромни резултати за строителството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евростат: Скромни резултати за строителството

mail10:01 | 18.12.2015прегледи 901 коментарикоментари 0


Строителството в Европейския съюз отбеляза слабо подобрение през октомври и отчете по-солиден ръст в еврозоната, но в същото време строителният сектор в България регистрира понижение за четвърти пореден месец и по този показател нашата страна се намира на едно от последните места в Съюза, показват последни данни на Евростат. 

Строителният сектор в еврозоната нарасна през октомври с 0,5% на месечна база след солидно понижение с 0,7% през септември, докато строителството в целия Европейски съюз се подобри с едва 0,1% спрямо предходния месец, когато се сви с 0,2-процентни пункта. 

На годишна база октомврийското строителство в еврозоната нарасна през октомври с 1,1% след анемичен растеж с 0,1% през септември, пречупвайки за втори пореден месец негативната тенденция на свиване на производството през летните месеци и нарасна с ЕС с 1,2% след повишение с 0,6% през предишния месец. 

Най-силно повишение в строителството на месечна база беше отчетено в Словакия (ръст с 2,4%), Швеция (с 1,8%), Испания (с 1,3%) и Румъния (повишение с 1,0%), докато най-солиден спад беше регистриран в Унгария (понижение със 7,6%), Полша (с 1,6%) и Чешката република (понижение с 1,5%). 

На годишна база най-солиден ръст в строителния сектор беше отчетен в Словакия (скок с 29,7%), Швеция (с 13,8%), Румъния (с 10,2%) и Испания (с 8,2%), докато най-солиден спад беше регистриран в Словения (понижение с 11,8%), Унгария (със 7,8%) и България (понижение с 5,2%). 

Според Евростат строителството в България се влоши през октомври за четвърти пореден месец и за общо девети месец от началото на годината, понижавайки се с 0,5% спрямо септември, когато се сви с 0,8%. Единствено през юни строителния сектор в нашата страна отчете месечно подобрение, нараствайки с 3,2-процентни пункта. 

На годишна база строителният сектор в България отбеляза влошаване за четвърти пореден месец, свивайки се през октомври с цели 5,2% (спрямо октомври 2014-а) след понижение с 3,0% през септември. Това представлява най-солидно влошаване на българския строителен сектор от месец май, когато той отчете понижение със 7,0 процентни пункта и по този показател България е сред трите най-слабо представящи се страни от ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg