EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Евростат няма доказателства срещу НСИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евростат няма доказателства срещу НСИ

mail17:33 | 10.06.2010прегледи 1156 коментарикоментари 0


Евростат няма никакви доказателства за манипулиране на статистически данни. Статистическата служба на ЕС планира да изпрати мисия в България през втората половина на 2010 г., която „ще се съсредоточи върху статистическите данни в рамките на процедурата при прекомерен дефицит". Това отговари Европейската статистическа служба Евростат в отговор на серия въпроси от кореспондента на Българското национално радио в Брюксел Диана Чепишева, съобщават от пресслужбата на Министерството на финансите.
На въпрос какъв е проблемът в България и откога Евростат има безпокойства по отношение на цифрите, предоставяни от българските органи, от Евростат отговарят: „Важно е да се прави ясна разлика между въпросите на прогнозата (относно 2010 г. и бъдещето) и въпросите на статистиката (относно 2009 г. и миналото). За прогнозите отговаря Генерална дирекция ECFIN, а със статистиката се занимава Евростат.
Безпокойствата на Европейската комисия по отношение на България са свързани преди всичко с бюджетната прогноза за 2010 г., както обясни говорителят Амадеу Алтафаж.
По отношение на статистическите въпроси, през април 2010 г. българските власти уведомиха за първи път за бюджетен дефицит от 3.9% за 2009 г. По време на оценката на тези данни Евростат поиска пояснение на точка „други сметки, подлежащи на плащане", включена в цифрата 3.9%.
Българският НСИ поясни, че те се дължат на нови, неизвестни преди това, договорни ангажименти на правителството. Те посочиха също така, че всички известни по това време ангажименти са отразени в уведомлението за ППД за април 2010 г.
Следователно Евростат не изрази никакви резерви относно данните за бюджетния дефицит и дълга на България, включени в уведомлението за април 2010."
Запитани дали съответства методологията, използвана от българските статистически служби, на правилата и насоките на Евростат, от статистическата служба посочват, че „Българският статистически институт прилага същата методология и следва същите регламенти относно статистиката както всички статистически институти в държавите-членки."
Евростат планира да изпрати мисия в България през втората половина на 2010 г., която „ще се съсредоточи върху статистическите данни в рамките на процедурата при прекомерен дефицит, включително необявените по-рано договорни ангажименти на правителството".
„Според информацията, получена от българските власти, националните вътрешни бюджетни проверки ще приключат до средата на лятото. Мисията на Евростат ще използва и резултатите от тези проверки. В зависимост от това колко бързо ще бъде приет ревизираният Регламент 479/2009, който предоставя по-големи правомощия на Евростат, Евростат може да използва тези правомощия при необходимост в работата си. Тези увеличени правомощия ще бъдат използвани, само ако ясно се идентифицират значителни рискове или проблеми по отношение на качеството на данните".
В отговор на въпрос какви са последствията в случай на манипулиране на статистически данни, от Евростат са категорични: „Евростат няма никакви доказателства за манипулиране на статистически данни".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg