EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Евросредства за навигация по Дунав

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евросредства за навигация по Дунав

mail12:45 | 09.11.2012прегледи 615 коментарикоментари 0


България ще търси европейско финансиране за подобряване на корабоплаването по река Дунав. Това каза Камен Кичев, заместник-министърът на транспорта на национална среща за развитие на пристанищата по река Дунав, която се провежда в рамките на проект DaHar. Форумът се организира от Изпълнителна агенция „Морска администрация” и в него взеха участие представители на изпълнителната власт, на професионални транспортни обединения и асоциации, на бизнеса и др.
„Създаден е българо-румънски комитет и се надяваме, че ще можем да се възползваме от европейски средства по програмата „Свързана Европа” за подобряване на навигацията по река Дунав”, каза зам.-министър Кичев. „Река Дунав е много важна и този вид транспорт е приоритетен”, допълни той. По думите му към момента се използва под 10% от капацитета на реката и държавата заедно с бранша трябва да набележат мерки, които могат да подпомогнат развитието на водния транспорт.
„Стартирали сме концесионни процедури за повечето големи пристанища по река Дунав и се надявам в близко бъдеще да привлечем сериозни инвеститори”, каза Камен Кичев. Според него това е най-правилният път за развитие на тази дейност. „Надявам се действията, които предприемаме да доведат до подобряване на пристанищната инфраструктура и възможностите за интермодалност”, допълни той.
„Проектът DaHar има за цел да насърчи транспортната логистика и да подпомогне развитието на крайдунавските общини”, каза изпълнителният директор на Морска администрация к.д.п. Сергей Църнаклийски.
Проектът DaHar – „Развитие на пристанищата по река Дунав” се изпълнява по Оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Югоизточна Европа 2007 – 2013” . Целта е да се проучи потенциалът на дунавските пристанища (специализиране и строеж на контейнерни и ро-ро пристанищни терминали), да се изработи обща стратегия за насърчаване на транспортната логистика в региона и да се подобрят икономическите показатели на населените места по река Дунав.
В проекта участват 23 партньори от 6 държави, сред които пристанищни оператори, общини, фондации, научни институти и др. В неговите рамки се обединяват усилията на институции, организации и фирми от региона на Средния и Долен Дунав, за да се усъвършенстват транспортните отношения и да се повиши ефикасността на превозите по река Дунав.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg