EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европроектите – съблазън за чиновниците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европроектите – съблазън за чиновниците

mail17:20 | 18.11.2011прегледи 478 коментарикоментари 0


Ето как коментира премиерът Борисов еврочиновниците и техните заплати по време на последното заседание на МС според стенограма, която се публикува редовно от МС.
„Дори ако вземете религията, знаете, че поповете, които са долу, сред народа, имат право да се женят. Калугерите, които са в манастира, нямат право. Защо? Защото едните са долу, където има жени, съблазънта рано или късно да съгреши е огромна и за да се регулира този процес, религията е казала: да, тези, които са долу, сред народа, имат право да се оженят, калугерите в манастира нямат право.
Тези, които работят с евросредствата и по принцип с финансите, ежедневно решават проблеми в определени моменти за десетки или стотици милиони. Те са всеки ден изложени на съблазънта да общуват с бизнеса, да общуват с външни, наши и всякакви фирми и именно там не случайно думата корупция най-често се споменава. Когато един човек работи там за 700-800 лева, както казва Павлова, а решава проблем за 15, 20 или 30 милиона лева, съблазънта е голяма”, казва Борисов.
„Аз знам, че това нито е популярно, че популизмът в политическите партии навсякъде е: колкото по-беден, колкото по-малка е заплатата, едва ли не това е всички да сме равни. Да, но неравенството започва още от училище. Има едни деца, които си учат уроците, които ходят на математика допълнително, ходят на език, ходят на музика, спортуват, а има едни, които цял ден гонят топката по ливадата и утре казват: искаме да взимаме равни заплати, защото аз, примерно, съм доучил за шофьор, а другият с два-три езика, с две-три магистратури, ходил навън, учил в чужди университети, за да си повиши квалификацията, и сега ние трябва тука – защото не е популярно да кажеш, че знаещият и можещият трябва да разбира, за да получава много повече. Той трябва да получава много повече. В противен случай той отива в частните компании и от частната компания идва при нашия беден служител с 800 или 900 лева и с всичките си знания и умения го убеждава, че този проект може да мине и по другия начин. Това е било, било, било години наред”, казва Борисов.
„Искам вие да погледнете от камбанарията все пак на стимула към знаещите, към можещите, тези, които години наред са се готвили, учили. Всеки ли може да отиде, Дянков, да работи за европроекта? Той трябва минимум да има перфектен говорим и писмен английски и немски поне, трябва да може да общува с европейските дирекции по начин, по който години наред това се учи. В противен случай отива един неук човек, защото е сложен там и казва: ще видим сега какво ще правим. И най-лесното е да каже: дай да я аутсорсваме тази дейност, ще я дадем на някоя фирма да ни я направи и аз ще си взема комисионната през оная фирма. Това е практиката до ден днешен.
Да, всички са ни важни, но има хора, държавни служители, които са изправени срещу съблазънта. Затова ви дадох пример дори и религията как го е отработила. Митничарят работи с пари. От него зависи дали да си затвори очите и да му дадат нещо или да вкара пари в държавната хазна. На него трябва да му дадем повече. На катаджията, който е на улицата, трябва да му дадем повече пари. Просто такава е професията. А всяко министерство или служба, агенция или каквото искате, да си направи критерия как да подбере най-добрите, за да отидат при най-добрите заплатите. Това е конкуренцията, това е битката на малките, средните”, казва премиерът.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161