EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейското фирмено преселение към САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейското фирмено преселение към САЩ

mail17:35 | 07.03.2023прегледи 998 коментарикоментари 0


Приетият от администрацията на американския президент Джо Байдън Закон за намаляване на инфлацията (ЗНИ), чиято цел е да стимулира технологии, щадящи климата, изкушава германските компании да се преместят в САЩ, сочи проучване на Германската търговско-промишлена камара (DIHK), цитирано от Ройтерс.

Анкетата сочи, че всяка десета от общо 2400 компании от всички сектори вече планира да премести производство в други страни. Според доклада Северна Америка и конкретно САЩ са все по-желани за правене на бизнес.

Проучването разкрива, че 23 на сто от производителите на автомобили и техните доставчици обмислят преместване на дейността си. По силата на ЗНИ субсидии могат да получат компании, чиято дейност е изцяло или поне до голяма степен базирана в Северна Америка.

Голяма част от анкетираните германските компании (56 процента) освен това се оплакват, че търговски бариери пречат на дейността им. Това е най-високият процент от началото на проучването преди 18 години. "Налице е ясна тенденция към засилване на протекционизма", посочва Фолкер Тайер, който отговаря за търговията в Камарата.

Всяка пета германска компания признава, че се чувства дискриминирана от местните правила, вкл. и от тези, налагани по силата на американския закон.

Най-големият холдинг за строителни материали в света Си Ар Ейч (Cement Roadstone Holdings - CRH) ще смени регистрацията си от Лондон в САЩ, съобщава вестник “Таймс”.

Въпреки това ръководителят на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group) заяви, че е убеден в доброто бъдеще на града като международен финансов център, след като Си Ар Ейч стана поредната компания, която обяви плановете си да прехвърли първичното си листване от Лондон в Ню Йорк.

Според Дейвид Швимер Лондон си остава най-големият международен финансов център в света и продължава да привлича компании и инвеститори. Той е на мнение, че ако някои регистрирани в Лондон компании правят големи операции в САЩ, логично е да преместят листингите на акциите си в Америка. Лондон все още има добри възможности и т. нар. “Единбургски реформи”, пакет от мерки, представени от правителството за засилване на привлекателността на Обединеното кралство като финансов център, също ще помогнат, смята Швимер.

Холдингът Си Ар Ейч, който е със седалище в Ирландия и се смята за най-голямата компания за строителни материали в света, с пазарна капитализация от 32 милиарда лири, заяви, че ще препоръча на своите акционери да преместят първичното си листване в САЩ, съобщава вестник “Таймс”.

Групировката за игри "Флутър" (Flutter) обяви миналия месец, че обмисля да премести листването си в САЩ, а тази седмица стана ясно, че и "Шел" (Shell) са проучвали възможността да преместят регистрацията на акциите си в Ню Йорк. 

Днес "Флутър" обявиха, че след направени консултации с акционерите, които подкрепят този ход, те ще пристъпят към изпълнението му. Миналата година "Фъргюсън" (Furguson), компания за водопроводни услуги, премести първичното си листване в САЩ, където прави по-голямата част от приходите си. 

/СС/

СПОДЕЛЕТЕ

СВЪРЗАНИ НОВИНИ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg