EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейският пакт за икономическа стабилност пред изпитание

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейският пакт за икономическа стабилност пред изпитание

mail15:30 | 27.04.2010прегледи 1044 коментарикоментари 0


Вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападемос изрази днес безпокойство от продължаващите дефицити в Европа, изтъквайки, че и други страни имат подобни проблеми като Гърция, но в различна степен, предаде Франс прес.
При подобни обстоятелства Пактът за стабилност и растеж, създаден да поддържа солидни и издръжливи бюджетни позиции (в ЕС) е изправен пред най-голямото предизвикателство от приемането му през 1997 година, изтъкна Пападемос пред Европейския парламент.
Следователно, абсолютно необходимо е всички страни от еврозоната да спазват стриктно клаузите на пакта, по-специално да се използва инструментът за ограничаване на годишния бюджетен дефицит до 3  процента от БВП, но този праг е надвишен почти
навсякъде, подчерта вицепрезидентът на ЕЦБ.
Относно Гърция той посочи, че е особено важно подготвяната от ЕЦБ, Европейската комисия и Международния валутен фонд (МВФ) програма да определя подробни бюджетни мерки  и структурни реформи, които да  позволят да се премахнат корените на бюджетните неравновесия на страната.
Според него в момента се правят важни поуки от гръцката бюджетна криза не само от самата Гърция, но и от страни с подобни проблеми. Пападемос отбеляза, че  подобни проблеми, но в различна степен, срещат и други страни, имайки предвид Португалия и Испания, които също имат сериозни бюджетни проблеми и трудности с конкурентоспособността. Това, според него, е положителният ефект на разпространение на гръцката криза в други икономики с подобни проблеми.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg