EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейският регистър за прозрачност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейският регистър за прозрачност

mail15:15 | 28.11.2012прегледи 659 коментарикоментари 0


Първият годишен доклад за Съвместния регистър за прозрачност на ЕК и на ЕП показва, че той функционира, като при това всички цели за първата година от съществуването му са постигнати, съобщи българската редакция на пресслужбата на ЕК. В доклада се посочва, че през първите 12 месеца от съществуването на регистъра е извършено успешно преминаване от първите два регистъра, като не е имало понижаване на броя на регистрираните, открит е модул за онлайн заявление за
акредитация за ЕП, издадени са три поредни набора от насоки, Съветът е определил наблюдатели в съвместния секретариат на регистъра за прозрачност и е изготвена методология за проверки на качеството. Освен това е проведена онлайн обществена консултация с цел да се получи по-задълбочена обратна информация от потребителите. Почти 4 от всеки 5 регистрирани потребители са отговорили, че са доволни от платформата.

Уебсайтът на регистъра за прозрачност е имал средно по 7 000 уникални посетители на месец, а бюрото за помощ е отговаряло средно на 30 телефонни обаждания и на 100 електронни писма всяка седмица. От март 2012 г. досега съвместният секретариат на регистъра за прозрачност е извършил повече от 400 проверки на качеството, средно по 15 на седмица. Също така той е обработил пет оплаквания, като в един от случаите това е довело до изваждане на организация от регистъра.
По отношение на бъдещето в доклада се предвиждат между другото по-нататъшни подобрения на качеството на съдържанието на регистъра, строго прилагане на правилата, повишаване на броя на регистрациите чрез повече външна информация и усилия в областта на комуникацията, активно използване на схемата от служителите и членовете на двете институции, като им бъдат предоставени насоки относно регистъра, насърчаване на други органи, институции и агенции на ЕС да го използват и допълнителни разяснения и насоки за регистриращите се за това, как да предоставят необходимата информация. В доклада се призовава също по време на обзора на регистъра през следващата година да се разгледат няколко въпроса на политиката, включително въпроса за доброволния/задължителния характер на регистрацията, възможността за дерогационна и изключителна ad hoc формула за правни и консултантски компании, които желаят да се регистрират, но се тревожат за поверителността по отношение на клиентите си, поясняване на разликата между сигнали и жалби и обяснение на категорията, обхващаща организации, представляващи местни, регионални и общински власти.

Към 22 октомври 2012 г. в регистъра за прозрачност е имало 5431 регистрирани. Почти половината (48 процента) от тях са регистрирани в категория II (вътрешни лобисти и търговски/професионални асоциации), а около 28 процента в категория III (НПО). Според консервативна оценка всеки регистрирал се представлява средно пет души, което означава, че повече от 27 000 представители на интереси са се ангажирали със строгия Кодекс за поведение на регистъра.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg