EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Европейските компании се оплакаха на Лукойл

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейските компании се оплакаха на Лукойл

mail16:43 | 06.01.2016прегледи 1172 коментарикоментари 0


Евгений Калюков, rbc.ru

Европейските нефтени компании обърнаха внимание на ръководителя на Лукоил върху влошаване качеството на руския сорт  „Уралс“. Вагит Алекперов е обещал да предаде европейската жалба на правителството на Русия. Редица европейски компании, в това число унгарската MOL и филандската Neste, са недоволни от понижаване качеството на доставяната от Русия петролна смес „Уралс“, заяви пред журналисти ръководителят на Лукоил Вагит Алекперов, добавяйки, че е получил подобни писма и от много потребители. „Към нас вече се обърнаха унгарски и филандски потребители, които молят да се обърне внимание върху качеството на нашия петрол. Аз утре ще се обърна към правителството, с цел да привлека вниманието върху този проблем“ – каза Алекперов (цитатът е от ТАСС).  Понижаването качеството на „Уралс“ Алекперов свързва с повишаване обема на добив на вискокачествен лек петрол, добиван от руски местонахождения в източно направление.  От Русия, по газопровод Източен Сибир - Тихия океан, за азиатските страни сега се  доставя петрол сорт Espo, който  е с понижено съдържание на сяра (примерно0,62%), по същото време, когато на Запад върви петрол „Уралс“, който е смес от лек западносибирски нефт  Siberian Light и тежът нефт от Урал и Поволжието. Съдържанието на сяра в последния /тежкия/ може да достигне 3%, а промяната в баланса довежда до ръст на съдържанието на сяра в самия „Уралс“, така че той вече не съответства на нормите на европейските рафинерии. 

Във връзка с това, поясни  Алекперов, потребителите имат допълнителни разходи и изискват или да се спазва качеството, или да получават отстъпка.  Още през 2014 г. ръководителят на ЛУКОЙЛ се оплака в правителството, че петролът с високо съдържание на сяра намалява качеството на руската петролна смес. Покъсно, представители на "Транснефт" заявиха, че качеството на петрола в петролопровода се влошава поради факта, че "Татнефт" и "Башнефт" подават петрол в него с високо съдържание на сяра. Тогава се е предлагало да се отдели петролът, добиван от полетата в Татарстан, Удмуртия, Башкирия и областта Оренбург и да се пренасочи за износ чрез Уст-Луга, подобрявайки качеството на изнасяния петрол към други дестинации. 

Според оценките на "Транснефт", общият обем на кисело суровия петрол, добит в Русия, е  около 80 милиона тона годишно. През последната година притокът на такъв петрол в преносната система се е увеличил с 4.9 милиона тона, а за период от 10 години – с 28.2 милиона тона.  През последните месеци на европейския пазар на петрол, където се доставя поголямата част от изнасяния от Русия петрол, се забелязва значително засилена конкуренция. В началото на есента на 2015 г. за първи път в историята, полските рафинерии започнаха да купуват петрол от Саудитска Арабия; в началото на ноември, първата от две десетилетия насам партида на саудитски петрол, се достави в Швеция. В същото време източници на Reuters съобщават, че Саудитска Арабия продава своя петрол с „вълшебна“ отстъпка, а ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин заявява в прав текст, че Саудитска Арабия прави "активен дъмпинг“. Опитите на саудитите да стъпят на пазарите на страни, които до този момент са получавали петрол от Русия и Северно море, са свързани с увеличаване на доставките за Южна Европа от иракски Кюрдистан и от Западна Африка.  През 2016 г., след падане на санкциите срещу Иран, конкуренцията на европейския петролен пазар може да стане още по-силна и остра. Според оценки на експерти, след завръщането в Европа на иранския нефт, приходите на руските петролни компании могат да намалеят с $ 153 милиона, а в случай на падане на цените в страните от Северна и Западна Европа – дори още  повече.  

Източник:CBBSS

 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896