EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейските банки у нас отличници на стрес-теста

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейските банки у нас отличници на стрес-теста

mail10:42 | 26.07.2010прегледи 1138 коментарикоментари 0


Европейските банкови групи, представени и в България, които са участвали в общоевропейския тест за устойчивост на банковата система, показват стабилност и доказано висока капиталова адекватност. Това сочат резултатите от проведения през юли т. г. тест за устойчивост на европейската банкова система (стрес-тест), става ясно от прессъобщение на БНБ. Той е организиран по решение на ЕКОФИН и е координиран от Комитета на европейските банкови надзорни органи (CEBS) в сътрудничество с Европейската централна банка, Европейската комисия и консолидиращите национални надзорни органи.
Целта на теста бе да се оцени капацитета на европейската банкова система да посрещне бъдещи хипотетични неблагоприятни развития, свързани с кредитния, пазарния и суверенен риск, да се разсеят съмненията за слабости в сектора и да се възстанови кредитирането на междубанковия пазар. В теста са участвали общо 91 банки – 26 големи паневропейски банкови институции, както и 65 банки, които са с ключова роля за националните банкови системи, от 20 страни от ЕС. Тези банки покриват над 65% от консолидираните активи на банковата система на ЕС. Тестът за устойчивост е извършен на най-високо консолидирано групово ниво от самите банки в тясно сътрудничество с консолидиращите национални надзорни органи.


Само 7 от всички проверени банки не са успели да преминат проверката за устойчивост. Това са:


• германската Hypo Real Estate
• гръцката ATEBank
• испански спестовни каси Cajasur, Unnim,Banca Civica,Espiga и Diada

 

След оповестяване на резултатите от стрес - тестовете последва и повишаване на основните индекси на европейските фондови борси, предаде Reuters.
Еврото се задържа на близки стойности от петък и бе над прага от 1,29 долара в сутрешната  търговия във Франкфурт, разменяйки се за 1,2923 долара.
Остана обаче известен скептицизъм за резултатите от тестовете, тъй като те показаха, че общият дефицит на капитала на 91 банки, които бяха проверявани, е по-малък от очакваното.
"На пръв поглед, ако не друго, то поне трябва да приемете  тестовете с известно недоверие", коментира специалистът по валутните въпроси в австралийската банка Westpak Джонатан Кавена.
Той добави, че проблемите със суверенния дълг остават, защото все още банките срещат ограничения при финансирането си и това може да повлияе отрицателно на еврото.

 

 



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg